Het succes achter de bekendste conferentie van Bilderberg

De Bilderbergconferentie is een waar fenomeen in congresland. Volgens betrokkenen wordt het event ieder jaar weer gekenmerkt door een ‘gevoel van thuiskomen’. Wat is het geheim van deze conferentie? Journaliste Judith Munster vroeg het aan VNO-NCW’s eventmanagers Rixt Bonte en Yvette Boodoo.

Deel deze pagina

Elk jaar kijken deelnemers en betrokkenen weer reikhalzend uit naar die eerste vrijdag en zaterdag van februari. Dan vindt in Hotel De Bilderberg in Oosterbeek de Bilderbergconferentie plaats. ‘Een gevoel van saamhorigheid’ en een ‘warm bad’ zijn woorden die organisatoren Rixt Bonte en Yvette Boodoo gebruiken om het unieke gevoel tijdens de conferentie te beschrijven: “Het voelt elk jaar weer als thuiskomen”.  

Auteur: Judith Munster

Twee Bilderbergconferenties

Maar voordat we verdergaan is het handig om eerst een misverstand uit de wereld te helpen. Er zijn namelijk twéé Bilderbergconferenties. De meeste mensen denken meteen aan de internationale versie waarbij Prins Bernard sr. ooit betrokken was: een politieke bijeenkomst met een streng geheim karakter, waar invloedrijke figuren uit de Westerse wereld ideeën delen. Maar dat is dus een ándere Bilderbergconferentie. 

Aan het woord

Rixt Bonte (links) en Yvette Boodoo (rechts) hebben samen ruim dertig jaar ervaring in het organiseren van de Bilderbergconferentie van VNO-NCW.

Binnenskamers

“Die eerste internationale Bilderbergconferentie in 1954 was wel een inspiratiebron voor het toenmalige bestuur van NCW. Ze wilden een soortgelijk evenement ontwikkelen”, vertelt Rixt Bonte. Als eventmanager is ze al dertig jaar bij de organisatie van het congres betrokken. “NCW was een christelijke werkgeversorganisatie en het doel was destijds om een christelijke bezinningsconferentie te organiseren. Een congres voor de leden, maar ook ministers, Kamerleden, Europarlementariërs en belangrijke figuren uit de actualiteit. Het moest een event zijn waar alles besproken mocht worden, maar waarbij het besprokene binnenskamers bleef. De informatie mag wel gedeeld worden, maar zonder de identiteit van de sprekers en deelnemers bekend te maken. Tegenwoordig is het allemaal niet meer zo strikt. Wel staat het congres nog altijd in het teken van actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Dit jaar was het thema bijvoorbeeld ‘Tussen polarisatie en polderen’.” 

“Elke keer worden we weer overweldigd door de warme sfeer in het hotel en het feit dat werkelijk alles tot in de kleinste puntjes is verzorgd”

Overweldigend

Yvette Boodoo is sinds drie jaar bij de organisatie betrokken. Afgelopen februari maakte ze het event voor de tweede keer mee - wegens corona kon het in 2021 niet doorgaan - en wéér was ze, net als Rixt al dertig jaar, overweldigd door de warme sfeer in het hotel en het feit dat werkelijk alles tot in de kleinste puntjes was verzorgd: “Hotel De Bilderberg is helemaal op ons ingespeeld. Alles ziet er spic en span uit. Het hele hotel staat in het teken van de conferentie, er zijn geen andere gasten. Er lopen meer dan voldoende medewerkers rond en de service is van het allerhoogste niveau. Van begin tot eind loopt alles op rolletjes.”  

Rixt: “Het begint al met de ontvangst. Na zoveel jaar kennen de gasten en de medewerkers elkaar en dat zorgt meteen voor een warm gevoel. Veel deelnemers krijgen elk jaar dezelfde kamer, wat enorm op prijs wordt gesteld. Ik weet niet hoe ze het doen, maar de medewerkers weten precies wat iedere gast fijn vindt en waar ze de gast een plezier mee kunnen doen. Voor ons is het net zo: wij arriveren altijd een dag van tevoren om alles klaar te zetten en vanaf dat moment horen we bij de ‘Bilderberg-familie’. Dat geldt voor iedereen, ook voor de technische crew en andere betrokkenen. Iedereen is gelijk, iedereen doet zijn werk en er is veel plezier. 

Het zijn de kleine dingen

Maar het zit ‘m ook in de kleine dingen, vertelt Rixt, in de dingen die je niet verwacht. “Jaren geleden, het had gevroren, vertrokken de gasten op zaterdag huiswaarts. Op het parkeerterrein bleek dat de vorst van alle autoramen was gekrabd! Dat hadden de medewerkers gedaan. En dit jaar was er een dame met een ladder in de panty. Ze vroeg aan een medewerker waar de dichtstbijzijnde winkel was. De medewerkster zei: ‘dat regelen wij graag voor u’ en binnen de kortste keren was het geregeld. Dat soort dingen, zo attent!’ 

24 onvergetelijke uren

De Bilderbergconferentie duurt slechts 24 uur. Op vrijdag worden de gasten onthaald met een voortreffelijke lunch. Daarna volgen sprekers en, afhankelijk van het programma, workshops, parellelsessies of andere werkvormen. Aan het eind van de dag is het tijd voor de borrel en daarna is er het diner. De avond eindigt in de bar, waar de meesten vaak nog tot in de kleine uurtjes blijven napraten. Zaterdagochtend begint met een heerlijk ontbijt en de oecumenische dienst die door het overgrote deel van het gezelschap wordt bijgewoond. Na de dienst volgt een inleiding van een minister en een gesproken column door een bekende persoonlijkheid. Tot slot is er een afsluitende inleiding, afgelopen editie door topspreekster en corporate antropoloog Danielle Braun. De dag wordt afgesloten met wederom een heerlijke lunch en daarna keert iedereen huiswaarts. 

MaryLoes Baur

MaryLoes is General Manager van Hotel De Bilderberg: “De Bilderbergconferentie is de jaarlijkse kick-off voor ons team. Het is de eerste grote conferentie van het jaar en iedereen kijkt er naar uit. Het is een uniek event waarbij al onze expertises prachtig samenkomen. Ieder jaar nodigen we collega’s van onze andere hotels uit om tijdens de Bilderbergconferentie mee te werken. Dit jaar stond het complete team van Hotel De Keizerskroon in Apeldoorn - dat wegens renovatie was gesloten - ons bij. Zo fijn om alle gasten weer te mogen ontvangen en hen te zien genieten van al het fijns dat Hotel De Bilderberg en het team te bieden hebben.”

Unieke sfeer en beleving

Voor Rixt en Yvette is het dan nog niet gedaan. Zij gaan na de lunch traditiegetrouw met een afvaardiging van het hotelteam om tafel om te evalueren en te brainstormen voor de volgende conferentie. Yvette: “In december vindt vervolgens de eerste bespreking voor de komende editie plaats, uiteraard in Hotel De Bilderberg, inclusief het voorproeven van het diner. Anderhalve maand later begint tot ons grote genoegen het hele avontuur weer opnieuw.” 

Is er ooit overwogen om de conferentie op een andere locatie te houden? Rixt: “Vrijwel elke keer als er een nieuwe voorzitter of directielid bij VNO-NCW komt krijgen we die vraag, ‘kunnen we het niet eens ergens anders organiseren?’ Maar dan vertellen we over die warme en unieke sfeer, over de beleving en de service in Hotel De Bilderberg en…  voordat we zijn uitgepraat is die persoon al overstag. We blijven de Bilderbergconferentie dus in Hotel De Bilderberg organiseren. Het heet tenslotte niet voor niets De Bilderbergconferentie.” 

Over Hotel De Bilderberg

De congreslocatie in het groen

Een prachtig landgoed, verscholen in de bossen bij Arnhem. Een diversiteit aan vergaderfaciliteiten gecombineerd met uitstekende service. Hotel De Bilderberg is dé partner in de organisatie van unieke bijeenkomsten.

Aangenaam! Mijn naam is Eveline, regisseur van betekenisvolle ontmoetingen. Met veel plezier werk ik samen met Rixt en Yvette aan de organisatie van de Bilderbergconferentie. Ik zit vol ideeën om ook jouw volgende bijeenkomst bijzonder te maken.


             Eveline de Bruin.png

Meer inspiratie

 • Op maat
  Op maat

  Creëer je eigen festival

  Festival 't Speuld staat garant voor plezier en impact. Jouw bijeenkomst wordt letterlijk een feest! In de openlucht geniet je samen van een barbecue of een heus foodtruckfestival. Dit wordt een dag die je niet snel meer vergeet...

 • Vanaf 10 personen
  Op maat

  Je eigen Bilderbergconferentie

  We gaan terug naar het jaar 1954. Prins Bernhard krijgt een uitnodiging om een belangrijke, internationale conferentie voor te zitten. Hij neemt deze uitnodiging aan en gaat op zoek naar een geschikte locatie voor de bijeenkomst die tot op de dag van vandaag een fenomeen is in de politieke wereld: De Bilderbergconferentie.

 • Tot 10 personen
  Prijs op aanvraag

  De inspiratieruimtes

  Ontspannen en tegelijkertijd vergaderen, het kan! Stel je eens voor dat je op een schommelstoel, met fantastisch uitzicht over het bos, uren kunt mijmeren over de toekomst of dat ene nieuwe project. Dan komen die ideeën vanzelf, denk je niet?

Meer verhalen