Sportfondsen organiseert ‘Koninklijke’ Managers Dagen op Kasteel Vaalsbroek

Waarom de locatiekeuze een essentieel onderdeel is van een succesvolle meeting

Deel deze pagina

De jubileumeditie van de ‘Landelijke Managers Dagen’ van Koninklijke Sportfondsen Nederland vond plaats op Kasteel Vaalsbroek. Op deze historische plek in het bourgondische Zuid-Limburg kwam het thema - Koninklijke Prestatie, Vorstelijk Genieten - helemaal tot leven. Kan een locatie helpen het doel van de bijeenkomst te versterken? ‘Ja’ is de stellige overtuiging van Bert Verkoelen.

Auteur: Judith Munster 

Aan het woord

Bert Verkoelen is Manager Exploitatie bij Koninklijke Sportfondsen Nederland dat ruim driehonderd uiteenlopende accommodaties in Nederland exploiteert. Van zwembaden tot sporthallen en van dorpshuizen tot buurtcentra. Bert organiseert, naast zijn werk, al twintig jaar de Landelijke Managers Dagen. Door de groei van het bedrijf doet hij dit tegenwoordig samen met drie collega’s.

Predicaat

In 2023 bestond Sportfondsen 100 jaar, in aanloop daartoe werd het Predicaat Koninklijk aangevraagd. Het Koninklijk Predicaat is een onderscheiding die aan ondernemingen of verenigingen wordt verleend als uiting van respect, waardering en vertrouwen van de Koning. Bert: “Het was een hele procedure. Zo moesten we onder andere aantonen dat we een financieel gezond bedrijf zijn, dat we van onbesproken gedrag zijn en dat we een toevoeging zijn voor de Nederlandse samenleving. In november 2023 hoorden we dat we het predicaat zouden krijgen. Normaal wordt de onderscheiding op het hoofdkantoor uitgereikt, maar wij wilden de uitreiking graag tijdens het event in Kasteel Vaalsbroek, op 4 en 5 april, laten plaatsvinden. Gelukkig werd dat verzoek gehonoreerd.”

De Landelijke Managers Dagen staan in het teken van kennis delen, ervaringen uitwisselen en samen plezier maken. Terugblikken én vooruitkijken zijn een belangrijk onderdeel. In de uitnodiging naar de managers stond het mooi omschreven: ‘Met het thema ‘Koninklijke Prestatie, Vorstelijk Genieten’ blikken we terug op onze geschiedenis met als doel ervan te leren. Want wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd te herhalen. En dat kunnen we ons nu juist niet permitteren in een wereld die snel verandert, die ons steeds voor nieuwe uitdagingen stelt en dus om innovatieve oplossingen vraagt.’

Allure

De Landelijke Managers Dagen worden ieder jaar in een andere provincie gehouden. Dit jaar was Limburg aan de beurt. Het moest een plek met ‘een gouden randje’ worden, waar historie en innovatie samenkomen en waar bourgondische gastvrijheid en professionaliteit hand in hand gaan. De locatie moest allure hebben en een service van hoog niveau. Bert: “We wijzen onze eigen mensen er altijd op: behandel je gasten zoals je zelf behandeld wilt worden. Wees warm, hartelijk en zorg dat de service perfect is. Want dát is waar mensen voor terug komen. Uit ervaring weet ik dat de medewerkers van Bilderberg er hetzelfde in staan.”

Bert vertelt dat hij Kasteel Vaalsbroek privé al goed kent. “Ik heb er grote partijen meegemaakt, intiemere feestjes, diners… van alles. De ervaringen waren elke keer boven verwachting. Kasteel Vaalsbroek ligt midden in het schilderachtige Limburgse heuvellandschap en straalt één en al sfeer uit. De keuken is vermaard om haar lokale ingrediënten en seizoensgebonden gerechten en de Limburgse gastvrijheid valt hier als een warme deken over je heen. Ik kon me geen betere plek voor ons evenement bedenken.” Hij lacht. “Ik hoefde weinig moeite te doen om mijn collega’s te overtuigen.”

“Bij elkaar komen is een begin, bij elkaar blijven is vooruitgang, met elkaar samenwerken is succes”

Trompetgeschal

Hoe zag de bijeenkomst eruit? Bert: “Alleen al het aanrijden was fantastisch. Door de bosachtige heuvels doemde ineens het witte kasteel op. Bij aankomst op het binnenplein werden de gasten onthaald met trompetgeschal van ‘koninklijke’ herauten. Iedereen wandelde met een glimlach op z’n gezicht de entree binnen. Daarna was er de ontvangst met koffie, thee en een buffet van zoetigheden.

Gastspreker was Emma Agricola, één van de jongste inclusie- en diversiteitsprofessionals van Nederland. Zij weet hoe je generatie Z kunt raken én behouden. Bert: “Emma vertelde op boeiende wijze dat het gaat om begrip voor elkaar en hoe je dat kunt zoeken. Ga uit van wat je bindt in plaats van op de verschillen te focussen.”

Vervolgens was er een workshopronde, onder andere over de integratie van twee bedrijven. Bert: “We zitten in een transitie waarbij we van twee bedrijven één maken. Wat doet zo’n integratieproces met mensen?” De middag werd afgesloten met de feestelijke overhandiging van het Koninklijk Predicaat door gouverneur Emile Roemer, commissaris van de Koning van de provincie Limburg. “Precíes op het moment van de uitreiking werd de champagne feestelijk binnen gebracht. Het is een detail, maar wél belangrijk. Hoe vaak ik niet heb meegemaakt dat zulke dingen op het moment suprême misgaan… Bij Kasteel Vaalsbroek was de timing perfect.”

“Als je dan voelt dat de mensen van de locatie gaan doen wat ze beloven, valt er een last van je schouders”

Moorddiner

In de avond stond er een moorddiner op het programma. Tussen de gangen door brachten acteurs, gekleed in middeleeuwse kostuums, een humoristisch spel ten tonele, waarbij de gasten aan de hand van aanwijzingen moesten zien te ontdekken ‘wie de koning had vermoord’. De volgende ochtend begon met een heerlijk ontbijt en ochtendgymnastiek op de binnenplaats van het kasteel. Bert: “Nadat de spieren los waren, hebben we met de hele groep een workshop Schapendrijven gedaan. Een uitermate geschikte teambuildingsactiviteit waarmee, door middel van het gedrag van de schapen en de border collies, mooie metaforen naar ons team gelegd konden worden: ‘Bij elkaar komen is een begin, bij elkaar blijven is vooruitgang, met elkaar samenwerken is succes.’ Daarna waren er drie outdoor activiteiten die op een cryptische manier waren omschreven: ‘Koninklijk actief met een stalen ros’ (Segway-tocht), ‘koninklijke jacht’ (kleiduiven schieten) en ‘koninklijk vertier’ (schapen drijven). Na de afsluitende lunch kreeg iedereen een papieren tas mee naar huis, met onder andere een handgemaakte Delfts Blauwe tegel; een bijzonder collectors item ter ere van het Koninklijke Predicaat.”

Vertrouwen

“Als alle puzzelstukjes tijdens de Managers Dagen op hun plek vallen… dat is gewoon een magisch gevoel”, aldus Bert. “Een goede voorbereiding is daarbij essentieel. Natuurlijk gaat er weleens wat fout, en dat los je dan op. Deze keer was het anders: de samenwerking verliep van begin tot eind vlekkeloos. De ondersteuning die we vooraf kregen, het meedenken, het steeds kortsluiten of onze wensen wel goed waren begrepen… het gaf allemaal veel vertrouwen. Eén keer zijn we met de projectgroep op locatiebezoek geweest en dat voelde als thuiskomen. Voor ons is de organisatie iets dat we naast onze baan doen, we hebben er veel werk aan. Als je dan voelt dat de mensen van de locatie gaan doen wat ze beloven, valt er een last van je schouders.”

“Eén van de boodschappen die we wilden uitdragen was: zoals jullie hier in de watten zijn gelegd, doe dat ook met je eigen mensen. Koester je medewerkers en kies voor de verbinding. Die boodschap is zeker overgekomen”

Inspiratie

Hoewel Berts projectgroep de inhoud van het programma samenstelt, was er wel behoefte aan inspiratie voor de ‘fun parts’. Bert: “Onze contactpersoon bij Bilderberg koppelde ons aan eventbureau Double S Events. De creatieve, professionele en servicegerichte eigenaar dacht geweldig mee. Uiteindelijk heeft zij het vorstelijke moorddiner vormgegeven en de buitenactiviteiten geregeld. Ook de ‘koninklijke’ herauten uit België heeft ze weten op te trommen, nadat ik zelf al, zonder succes, alle fanfares uit de omgeving had benaderd.”

De reacties van de managers waren in één woord positief. Bert: “Ze hebben van iedere minuut genoten. Van het trompetgeschal, het heerlijke eten, de mooie buffetten, de goed verzorgde kamers, de gezellige activiteiten, de vriendelijke medewerkers, zelfs het weer was ons gunstig gezind. We hebben geen enkele wanklank gehoord. Onze collega’s zijn een prachtige ervaring rijker en voelen zich gewaardeerd. Zo’n samenkomst helpt bij de onderlinge binding. Mensen weten elkaar sneller te vinden. Eén van de boodschappen die we wilden uitdragen was: zoals jullie hier in de watten zijn gelegd, doe dat ook met je eigen mensen. Koester je medewerkers en kies voor de verbinding. Die boodschap is zeker overgekomen.”

Over Kasteel Vaalsbroek

Omringd door de glooiende heuvels van Zuid-Limburg vind je een historisch landgoed. Een stukje buitenland in eigen land. Een uniek decor voor bijzondere bijeenkomsten met de mogelijkheid om te overnachten. Hier komen gastronomie, historie en beleving samen. Welkom bij Kasteel Vaalsbroek!

'Al tijdens de bijeenkomst zagen we dat alles perfect samenkwam. Het ontvangst, de feestelijke uitreiking en de activiteiten zorgden voor plezier en verbinding. Wanneer alle puzzelstukken op hun plek vallen geeft dat een enorm gevoel van trots!


             Tim_gillissen_-_Vaalsbroek_-_General_Manager_-_Bilderberg_Hotels-transparant.png

Meer verhalen