Team De Bovenste Molen ‘scoort’ bij team oranje hockeykampioenen (en andersom!)

Deel deze pagina

Zowel de Nederlandse hockeyvrouwen als de hockeymannen werden afgelopen zomer Europees Kampioen. Beide teams verbleven tijdens het toernooi bij Bilderberg Hotel De Bovenste Molen in Venlo. Wat was de succesformule van deze dubbele EK winst? We vroegen het Brigitte van der Tuin en Wietske de Ruiter van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond.

Wát een zinderende EK-finale lieten de Nederlandse hockeyvrouwen deze zomer zien. De 3-1 overwinning op de Belgen vormde het welverdiende slotakkoord van een gedenkwaardig toernooi. Ook de Oranje mannen keerden met de kampioensbeker terug. Twee keer goud in één weekend! Heel hockey-minnend Nederland vierde feest. Ook in Bilderberg Hotel De Bovenste Molen werd enorm meegeleefd en meegejuicht. Na elke wedstrijd konden de hockeyhelden rekenen op een enthousiast onthaal van onze Bilderbergers.

Auteur: Judith Munster

Venlo als thuisbasis

Aan de rand van Venlo, verscholen in het groen, ligt Bilderberg Hotel De Bovenste Molen. Hier vinden gasten het beste van Limburg; een sfeervolle accommodatie, serene rust en de typische Limburgse gastvrijheid. Vanuit het hotel loop je zo het Jaomerdal in, een uitgestrekt en bijzonder natuurgebied. Ook in de hoteltuin is het goed vertoeven, aan de rand van het water of bij één van de vele gezellige zitjes in de natuur. Tijdens het EK-hockeytoernooi in Mönchengladbach, vlak over de grens in Duitsland, vormde het hotel de thuisbasis van de Oranje vrouwen en mannen. “Een superprettige plek waar we alle kanten op konden”, vertelt Wietske. “In en om het hotel heerste rust en ontspanning. En als we zin hadden om gezellig de stad in te gaan, waren we met een paar minuten fietsen in het centrum.”

Het programma

Wietske en Brigitte vertellen dat een EK toernooi als deze zo’n twee weken beslaat. Daarin spelen de dames en heren ieder vijf wedstrijden. “De invulling van een wedstrijddag of een rustdag is heel verschillend”, vertelt Brigitte. “De rustdagen staan in het teken van herstel en ontspanning en op de wedstrijddagen gaat het om rust, voorbereiden op de wedstrijd en maaltijden die op de wedstrijd zijn afgestemd. Het programma van een wedstrijddag staat vast. Op een rustdag worden de sporters wat vrijer gelaten en hebben ze tijd om iets voor zichzelf doen. Heel belangrijk zijn de behandelingen door de fysio. Die lopen door alle dagen heen. Tijdens zo’n toernooi toveren we altijd een hotelkamer om in een behandelkamer. Dan halen we de bedden eruit en zetten we de behandeltafels erin. In deze kamer worden heel wat uurtjes doorgebracht.”

“De keukenbrigade stond de hele dag voor ons klaar en voorzag ons van de lekkerste maaltijden”

Onmisbaar in de sport

Voeding en leefstijl zijn belangrijke factoren in de topsport. Het is fijn als de medewerkers van het hotel daarvan doordrongen zijn. Dat zat volgens de KNHB-dames wel goed bij De Bovenste Molen. Wietske: “Het koken voor topsporters is bijna een vak op zich. Precies drie uur voor de wedstrijd krijgen de sporters een pre-match meal; een koolhydraatrijke maaltijd. Na de wedstrijd moeten de maaltijden juist veel eiwitten bevatten. Op rustdagen is het fijn als er wordt afgewisseld. Belangrijk is dat de maaltijden gezond en gevarieerd zijn en op flexibele tijden kunnen worden geserveerd. Dat was allemaal prima geregeld. De keukenbrigade stond de hele dag voor ons klaar en voorzag ons van de lekkerste maaltijden. Ook de andere medewerkers zorgden dat het ons aan niets ontbrak. Zo regelden ze bijvoorbeeld dat er een koelkastje in de vergaderruimte werd geplaatst.”

Brigitte van der Tuin - Programma manager
Wietske de Ruiter - Teammanager en carrière coach

De wensen van de coaches

Bij de keuze voor een toernooilocatie komt veel kijken. De belangrijkste afweging is de afstand, legt Brigitte uit. “De locatie moet dichtbij het hockeystadion liggen, niet verder dan een half uur rijden. Daarnaast spelen de wensen van de coaches een rol. Willen ze zich wat meer afzonderen of willen ze alles zoveel mogelijk op loopafstand? In dit geval vonden we Mönchengladbach en omgeving niet bepaald uitnodigend. Daarom besloten we in Nederland te blijven. Dat was ook qua communicatie veel handiger.”

Wietske: “De Bovenste Molen was voor mij een bekende locatie. Ik ben hier al eens met Jong Oranje geweest en dat is erg goed bevallen. Het fijne aan De Bovenste Molen is dat je hier alles hebt. Natuur, rust en ruimte, maar ook het stadse. De meiden mogen altijd graag even gaan shoppen of een terrasje pikken. Nou, dat kan perfect in Venlo. Het is een leuke stad met vriendelijke mensen.”

Brigitte: “Het voordeel van een groene omgeving is ook dat je trainingen en oefeningen zo vanuit het hotel kunt doen. Wandelen, hardlopen, zwemmen, trainen, yoga… je loopt zo het bos in en gaat aan de slag. Ook stafleden vinden het fijn om ’s morgens te bewegen. Even lekker zwemmen of een rondje hardlopen. In de stad doe je dat niet zomaar. Daar train je meestal in een accommodatie en die moet vooraf gereserveerd worden. Hier was het allemaal wat losser en relaxter.”

Dienstverlening was top

Behalve over de prachtige omgeving en het gezellige stadscentrum, waren de hockeyers ook te spreken over de dienstverlening in het hotel. “Die was echt top!”, roepen Brigitte en Wietske in koor. Wietske: “Neem bijvoorbeeld het eten, daar waren ze heel flexibel in. Als de training uitliep en we vroegen of het diner een half uur later opgediend kon worden, dan was dat geen probleem. We zaten zelfs in de keuken-app. Tijdens zo’n week worden de schema’s continu omgegooid, afhankelijk van de uitslagen, de stemming of het weer. Voor ons is dat heel normaal, maar hotels zijn daar vaak niet zo meegaand in. Dat snappen we. Maar als we dan een hotel treffen waar wel alles kan en mag, zoals hier, dan is dat extra fijn.”

Brigitte: “Wat ook bijzonder was: chefkok Kees Mellink van het Bilderberg Garden Hotel in Amsterdam, waar we regelmatig verblijven, had vooraf contact had opgenomen met de chef van Hotel De Bovenste Molen. Om adviezen over onze eetwensen door te geven. Dat wilden we hem al vragen, maar dat had hij dus al uit zichzelf gedaan. Hij is zelfs in Venlo langsgekomen om voor ons een barbecue te bereiden, zó leuk.”

Gemoedelijke sfeer

De sfeer in het hotel was heel gemoedelijk, vertelt Wietske. De medewerkers van de receptie, bediening, housekeeping, technische dienst… iedereen leefde en dacht mee. “Toen het zo warm was, werd er op ons verzoek meteen voor airco’s gezorgd. En toen ik een kaart voor mijn jarige schoonmoeder op de bus wilde doen, zei één van de medewerksters: ‘Ik doe hem wel op de post’. Even een wasje draaien? Dat mocht in het hotel. Heel attent allemaal.”

Brigitte: “Wat ook heel fijn was: we hadden een hele gang voor onszelf. Vaak laten de meiden nogal wat rondslingeren. Dat zetten ze hun schoenen en tassen op de gang. In veel hotels wordt na een paar dagen gevraagd of de dames hun spullen a.u.b. binnenskamers willen houden. Hier deden ze totaal niet moeilijk. Dat droeg zeker bij aan het huiselijke gevoel.”

“De sfeer in het hotel was heel gemoedelijk. De medewerkers van de receptie, bediening, housekeeping, technische dienst… iedereen leefde en dacht mee”

Wietske: “Hetzelfde geldt voor de vergaderruimte die we onbeperkt tot onze beschikking kregen. In andere hotels moeten we vaak een ruimte reserveren. Dan is het altijd puzzelen wie wanneer in de kamer mag. Teambesprekingen, wedstrijdvideo’s kijken, stafvergaderingen, yogaruimte… we hebben er van alles gedaan. Alleen niet gegeten. Tijdens sommige trainingskampen moeten we in de vergaderruimte eten, maar dat vinden we eigenlijk niks. We eten veel liever gewoon tussen de andere gasten. Het restaurant was trouwens een hele fijne ruimte.”

Brigitte: “Ook buiten hadden we een eigen plek, dat ontstond gewoon. Een mooie stek tussen de bomen, onder een tentzeil met leuke zitjes. Hier konden we ons even terugtrekken, als groep of individueel. We hebben er ook teambesprekingen gehouden en gebarbecued. We hebben er zelfs met z’n allen een verjaardag gevierd.”

Haken

Wat gebeurde er in het hotel als er niet werd gegeten of vergaderd? Wietske: “Dé hobby van dit toernooi was haken. En natuurlijk spelletjes doen en heel veel slapen en ontspannen.”

Wietske: “Speciaal voor dit toernooi had onze sponsor Auping vijftig matrassen in de kamers geïnstalleerd. De spelers en speelsters hadden drie maanden eerder de Auping-fabriek bezocht, waarna voor iedereen een persoonlijk matras was samengesteld. En het moet gezegd: de matrassen sliepen heerlijk. Niet dat de hotelmatrassen niet goed waren, maar dit was een extraatje van de sponsor. Uiteraard is dit allemaal in nauw overleg met Bilderberg gegaan en ook hier stonden ze weer heel relaxed en flexibel in.” 

Die gastvrije en gemoedelijke manier van doen ervaarden Wietske en Brigitte niet alleen in het hotel, maar in de hele omgeving. Wietske: “Er wordt altijd gezegd dat wij westerlingen qua gastvrijheid nog heel wat van de zuiderlingen kunnen leren. En dat klopt. Overal waar we kwamen waren de mensen gastvrij en oprecht geïnteresseerd. In het westen is iedereen altijd gehaast, hier nemen ze echt de tijd voor je. Ook in het hotel. Iedereen was zo behulpzaam. We hebben de hele week geen ‘nee’ gehoord. Zelfs niet toen het hotel met tweehonderd ballonnen werd gevuld ter ere van de 200e interland van één van de speelsters!”

“Wandelen, hardlopen, zwemmen, trainen, yoga… je loopt zo het bos in en gaat aan de slag”

Op rolletjes

De hamvraag is natuurlijk: heeft het verblijf in Hotel De Bovenste Molen ertoe bijgedragen dat de hockeyhelden met de bekers naar huis gingen? Dat is volgens Brigitte moeilijk te zeggen. Beide teams zaten goed in hun vel en waren kanshebbers op goud. “Maar dan moet het tijdens zo’n toernooi nog wel gebeuren. Als alles tijdens het verblijf op rolletjes loopt en goed voelt, helpt dat zeker mee in het totaalplaatje.”

Wietske: “Terugkijkend kunnen we zeggen: de allround feeling van het toernooi was super. Het stadion was top, het hotel was heerlijk en we hebben prima gepresteerd. Ik weet zeker dat als de meiden en jongens terugdenken aan het EK van 2023 dat ze een overall goed gevoel hebben.”

Over Hotel De Bovenste Molen

Verscholen in het Limburgse bos

Wanneer je komt vergaderen bij Hotel De Bovenste Molen in Venlo is er één ding zeker: Hier wil je naar buiten. Gelegen in de idyllische bossen van Noord-Limburg wordt je omringt door stromende beekjes en het geluid van fluitende vogels. Inzichten en ideeën voor de vergadering komen hier vanzelf.

Aangenaam! Mijn naam is Pleun, specialist in betekenisvolle ontmoetingen. Met veel plezier heb ik Brigitte en Wietske geholpen met de organisatie van het verblijf. Ik zit vol ideeën om ook jouw volgende bijeenkomst bijzonder te maken.


             Pleun_Philipsen_-_Meeting_en_Event_Regisseur_-_Bilderberg_Hotel_de_Bovenste_Molen_en_Chateau_Holtmuhle_-1--removebg-preview.png

Meer verhalen