Mijn #outofoffice: Ronald Koeman

Hoe komt de legendarische voetbalman Ronald Koeman tot rust? De bourgondische bondscoach neemt ons mee naar zijn ultieme #outofoffice-plekken.

Deel deze pagina

“Kijk, zo een locatie vind ik nou leuk”, zegt Ronald Koeman als hij komt aanlopen. Voor dit interview hebben we afgesproken in Bilderberg Résidence Groot Heideborgh. Maar in plaats van de standaardlocatie – de hotelbar – kiezen we voor de ‘Tuinkamer’ op het landgoed, een Scandinavisch ingericht huisje met veel glas, hout en planten, van waar je uitkijkt op een van de mooiste stukjes Nederland: de Veluwe. 

Auteur: Jonas Kooijman | Beeld: Julie Hrudova

Buiten hebben de bomen een gele gloed en langs de wandelpaden groeien perfect plukbare paddenstoelen. “Hier zie ik mezelf wel zitten met mijn spelers op een vrij moment.” zegt de Nederlandse bondscoach. “Wijntje erbij.” Met zijn blauwe jasje, sporthorloge, jeans en sneakers oogt Koeman (1963) ontspannen – en dat is ook precies waar we deze herfstmiddag over zullen praten. Want hoe komt iemand die zo in de schijnwerpers staat tot rust?

Een eerste ontdekking kwam op doktersadvies, toen Koeman in 1997 zijn spelerscarrière beëindigde, die begon bij FC Groningen – de provincie waar hij opgroeide met ouders uit de Zaanstreek – en eindigde bij Feyenoord. "Ik vroeg mijn dokter: wat moet ik doen om af te trainen? Toen zei hij: "vind je golfen leuk?" Ik vond het een goed idee om op die manier af te bouwen.” Koeman is lid van de Rosendaelsche Golfclub, een van de oudste in Nederland, waar hij “regelmatig” speelt. “Golf is voor mij echt een manier om afstand te nemen van de dagelijkse bezigheden. Als je bezig bent, denk je nergens anders aan – welke speler je wel of niet moet opstellen. Ook kom je vaak op hele mooie plekjes in de natuur, waar je verder geen last hebt van andere mensen.”

Zo’n vier jaar geleden kwam daar een nieuwe manier om te ontspannen bij. “Ik heb fysieke ongemakken bij mijn achillespezen – allebei zijn een keer gescheurd”, zegt Koeman. "Dus hardlopen, voetballen en tennissen zit er niet meer in.” Wat blijft er dan nog over? “Ik heb geleerd dat fietsen toch wel de minste reactie geeft op de pezen, dus ben ik begonnen met wielrennen. Ik doe dat drie keer per week en fiets dan in een goed tempo anderhalf of twee uur, gemiddeld zo’n 45 tot 50 kilometer. En het is niet zo dat ik dan onderweg stop voor een kopje koffie.”

Ronald Koeman

Ronald Koeman is één van de bekendste Nederlandse voetballers en inmiddels ook een bekende bondscoach. Hij heeft gevoetbald, onder andere bij PSV, FC Barcelona en Feyenoord. Trainer was hij bij clubs als Vitesse, Ajax, PSV, AZ en Feyenoord. Sinds het voorjaar van 2018 is hij bondscoach van het Nederlands Elftal.

Wat zijn de favoriete routes? “Ik woon nu in Naarden, dus meestal fiets ik dan naar Loenen aan de Vecht of Loosdrecht. Of ik ga juist de andere kant op: Huizen, Soest, Zeist, noem maar op. Natuur en rust maken een rondje perfect. Wat anders is dan golf is dat je met racefietsen helemaal kapot weer thuiskomt. Je begint te zweten, alles in je lijf wordt aan het werk gezet. Als je dan weer gedoucht hebt, voelt het zó lekker, dan ben je weer schoon van boven.”

“Als je dan weer gedoucht hebt, voelt het zó lekker, dan ben je weer schoon van boven.”

Tot rust komen met twee sporten: je bent een sportman of je bent het niet. Toch zijn er ook niet-sport gerelateerde activiteiten waar Ronald Koeman mee tot rust komt, die te maken hebben met de periode dat hij in Spanje woonde, van 1989 tot 1995, als speler voor FC Barcelona. “Daar is het vrij normaal dat je als je eet er ook een glas wijn op tafel staat. Op die manier leer je welke wijn je lekker vindt.” In zijn geval: Rioja, en dan – aldus een profiel in Voetbal International – een Marqués de Riscal. Deze rode wijn rijpt 24 maanden op Amerikaans eiken en smaakt naar zwarte bessen, kersen en vanilletonen. Toen Nederland in juni tegen Portugal moest spelen voor de Nations League, zei de bondscoach dat als zijn team zou winnen het team "een glas wijn zou nemen en op vakantie zou gaan". (Portugal won met 1-0).

Wijn, golfen, stijlvolle vrijetijdskleding: ziet Koeman zichzelf als Bourgondiër? “Ja, dat wel. Lekker eten en leven, daar heb ik altijd van gehouden, ook al is daar in de sport niet altijd ruimte voor. Maar nu ik bondscoach ben, heb ik wel meer vrije tijd dan toen ik nog clubcoach was. Dan zit je echt in de molen van een seizoen lang iedere dag trainen, elk weekend een wedstrijd. Dat is een veel stressvoller bestaan. Nu zijn de drukke momenten meer korte pieken: tien dagen lang heel intensief – bijvoorbeeld nu met wedstrijden tegen Duitsland en Estland - en daarna weer tijd voor ontspanning en rust.”

“Natuurlijk moet je proberen om álles uit je carrière te halen, maar wat nog meer telt, is dat je familie gezond is.”

Ook tegen zijn spelers probeert Koeman bepaalde lessen mee te geven als het gaat om de balans tussen werk en vrije tijd. “Wat wij doen is heel belangrijk, maar niet het belangrijkste in het leven. Natuurlijk moet je proberen om álles uit je carrière te halen, maar wat nog meer telt, is dat je familie gezond is. Als je met een plaat voor je kop leeft en niet meer momenten neemt om te genieten, is dat ook niet goed. Wel ben ik iemand van: ’s nachts een kerel, ’s ochtends een kerel. Als het de avond ervoor laat is geworden en je hebt een paar biertjes teveel gedronken, moet je de volgende ochtend niet zeuren maar er gewoon staan bij de training.”

Bij het Nederlandse elftal probeert de bondscoach altijd een moment van ontspanning voor de groep in te plannen. "In plaats van iedere keer in het hotel te eten, kijken of we een keer naar een restaurant in de buurt kunnen. Of we wandelen met zijn allen ergens heen om een kop koffie te drinken. Daar sta ik altijd wel voor open. Dat is belangrijk: een moment dat anders is, het doorbreken van de routine.”

Voetbal

bij Bilderberg

Een succesvol trainingskamp organiseren in Nederland? Of op zoek naar een centraal gelegen locatie om je in alle rust voor te bereiden op die belangrijke wedstrijd? In samenwerking met lokale voetbalverenigingen biedt Bilderberg professioneel onderhouden trainingsvelden in de nabije omgeving en garanderen we complete ontzorging.

Meer verhalen