Mijn #outofoffice: Arent Benthem

Dankzij een afgelegen Fries boerderijtje kan animatiestudio-oprichter Arent Benthem de dingen weer van een afstandje bekijken.

Deel deze pagina

In de zomer van 2009 richt Arent Benthem samen met compagnon Jerry Renes de animatiestudio in60seconds op. Zij geloven heilig in de kracht van visualiseren: door complexe verhalen in beeld te vangen, kun je ze vaak beter overbrengen in korte tijd. In een oud, Fries boerderijtje trekt Arent zich geregeld terug uit zijn drukke bestaan.

Auteur: Nina Schuyffel | Fotografie: Catharina Gerritsen

“Een van de eerste dingen die ik aanschafte toen we dit boerderijtje kochten, was een wildcamera. Die hangt aan een boom vlak naast het huisje. De camera reageert op beweging en maakt een foto zodra er iets langs loopt. Altijd als ik hier kom, pak ik meteen de camera en sluit ik hem aan op mijn laptop om te zien wat hij heeft geschoten. Meestal staan er reeën op, daar zijn er hier veel van. En één keer had de camera een das vastgelegd. Heel bijzonder.

Arent Benthem

Arent Benthem richt in 2009 samen met compagnon Jerry Renes animatiestudio in60seconds op. Zij geloven heilig in de kracht van visualiseren: door complexe verhalen in beeld te vangen, kun je ze vaak beter overbrengen in korte tijd.

“Ik woon en werk in Amsterdam – een groter contrast met deze plek is er bijna niet.”

Een jaar geleden kochten we met de familie dit huisje in Friesland. Sindsdien kom ik er zeker twee keer per maand. Om even tot rust te komen, en om de drukte van de stad te ontvluchten. Ik woon en werk in Amsterdam – een groter contrast met deze plek is er bijna niet. Op de Nieuwmarkt, waar ik woon, en op de Keizersgracht, waar mijn kantoor is, hoor je constant rolkoffers voorbijkomen. Hier hoor je helemaal niets, behalve af en toe een buizerd die overvliegt. Het huisje staat in een weiland tussen de bossen. Het ruikt er heerlijk herfstig.

Ik denk niet dat ik hier zou kunnen wonen, daarvoor ben ik te zeer gehecht aan de dynamiek van de grote stad. Maar voor een weekendje weg is het perfect. Het voelt altijd als een minivakantie, ook al ben ik er maar even. Het boerderijtje is niet groot, maar met zijn vieren kun je er prima slapen. Meestal ga ik er met mijn vriendin naartoe. Maar ook weleens met vrienden: lekker bijkletsen en een vuurtje stoken. Vorig jaar hebben we hier Oud & Nieuw gevierd. Het lekkerste is dat je hier niet zoveel hoeft. In Amsterdam heb ik soms het gevoel dat er van alles moet gebeuren: er is altijd wat te doen en je kunt altijd ergens naartoe. Hier heb ik dat helemaal niet.

“In Amsterdam heb ik soms het gevoel dat er van alles moet gebeuren: er is altijd wat te doen en je kunt altijd ergens naartoe. Hier heb ik dat helemaal niet.”

Mijn hele leven heb ik in de stad gewoond, maar altijd had ik al een hang naar de natuur. Tijdens mijn studententijd begeleidde ik in de zomers jongerenvakanties in de Franse Alpen. Daar ontmoette ik Jerry, met wie ik in60seconds heb opgericht. Ik zag een animatiefilmpje uit Amerika dat in een paar minuten uitleg gaf over de kredietcrisis. Het was de eerste keer dat ik echt begreep hoe dat probleem nou eigenlijk in elkaar zat. Ik besefte dat animatie een sterk middel is om ingewikkelde informatie begrijpelijk te maken en wilde daar wat mee doen. We zijn acht jaar geleden begonnen als animatiestudio, inmiddels maken we ook dingen als infographics en interactieve visualisaties. Altijd met hetzelfde doel: om een complex verhaal op een eenvoudige manier over te brengen.

We zitten met 25 man op kantoor en zijn met drie partners: na Jerry en ik is Paul erbij gekomen. Met zijn drieën zijn we vorig jaar, op een vrijdag, hierheen gekomen om plannen te maken voor het komende jaar. Dat doen we altijd buiten de deur. Het helpt als je lekker met een tafel in het gras kan zitten en de dingen eens van een afstandje kan bekijken. Op kantoor werkt dat toch minder goed. Daar word je constant afgeleid en gaan alle ad hoc zaken voor. Verder werk ik hier eigenlijk nooit. Mijn laptop neem ik alleen mee om foto’s te bekijken. Toen ik begon als ondernemer heb ik met mezelf afgesproken dat ik, áls ik moet werken, dat altijd op kantoor doe. Dat heeft er weleens toe geleid dat ik lange avonden maakte, maar sinds ongeveer drie jaar lukt het me om werktijden van negen tot zes aan te houden.

“Het helpt als je lekker met een tafel in het gras kan zitten en de dingen eens van een afstandje kan bekijken.”

Ik doe meestal weinig als ik hier ben. Een boek lezen, naar de vogels kijken, een wandeling maken in het bos. Ik laat me een beetje leiden door wat hier gebeurt en wat de omgeving van me vraagt. Als er een boom is omgevallen, zaag ik hem in stukken. Ik ben nu bezig een houtvoorraad aan te leggen voor de winter. Het boerderijtje komt geloof ik uit de achttiende eeuw en is totaal niet geïsoleerd. Het is uit zogenoemde Friese geeltjes opgebouwd – dat waren vroeger de goedkoopste bakstenen – er zit een rieten dak op en een houten vloer in waar de grond direct onder ligt. Daardoor is het er soms moeilijk warm te krijgen. Maar dat heeft ook wel zijn charme. Als je het echt koud hebt, doe je gewoon een extra wollen trui aan.

“In de stad is het al snel geen lekker weer, maar als je hier bent maakt het eigenlijk niet uit of het nou zonnig is, hard waait, regent of sneeuwt.”

En ik leer nog steeds veel over de natuur. Zo weet ik enkele vogels al te herkennen aan hun geluid en kan ik ook de planten benoemen. Maar wat ik misschien nog het meest ben gaan waarderen is het weer. In de stad is het al snel geen lekker weer, maar als je hier bent maakt het eigenlijk niet uit of het nou zonnig is, hard waait, regent of sneeuwt. Het is altijd plezierig om naar buiten te gaan.”

Nina Schuyffel is freelance journalist en schrijft onder andere voor de Volkskrant, Folia, Ouders van Nu en NRC Handelsblad.

Nina SchuyffelJournalist

             ninaschuyffel.jpg

Meer verhalen