Mijn #outofoffice: MaryLoes Baur

Als je al werkt op één van de mooiste locaties van Nederland, waar ga je dan heen om tot rust te komen? MaryLoes Baur vindt haar #outofoffice ontspanning dichtbij huis…

Deel deze pagina

MaryLoes houdt van gezelligheid en is een echte Bourgondiër die graag haar handen uit de mouwen steekt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze al jaren in de hotellerie werkt, haar liefde voor gastvrijheid komt hier volledig tot zijn recht. Wanneer je werkt in deze branche is geen dag hetzelfde. “De hectiek van de dag kan ik loslaten wanneer ik thuis in mijn eigen tuin aan de slag ga. Hup, tuinhandschoenen aan en gaan, lekker mijn hoofd leeg maken. Daarna plof ik graag in een luie stoel met een goed boek. Héérlijk. Het grote geluk zit ‘m vaak in de kleine dingen.”

Auteur: Judith Munster | Beeld: Jenneke Luimes

Werken op een #outofoffice locatie

Het is een zonnige en windstille middag. Hotel De Bilderberg steekt prachtig af tegen het blauw en wit van de lucht. Op de voorgrond een vers gemaaid grasveld, omzoomd door machtige bomen. Midden op het gras prijkt een sfeervolle festivaltent, waar zo te zien later op de dag een mooi feest gevierd gaat worden. Het is een drukte van belang in en om het hotel. Her en der zitten gasten te eten, zodat ze straks vol energie hun bijeenkomst, training of vergadering kunnen vervolgen. 

Voor buitenstaanders is Hotel De Bilderberg een typische #outofoffice locatie; met twee stappen sta je midden in de prachtige Veluwse bossen. Maar als je hier werkt, is dat toch anders, vertelt MaryLoes. Natuurlijk geniet ze van de locatie en de omgeving, maar zodra ze het hotel binnenstapt, staat ze ‘aan’. Logisch natuurlijk. MaryLoes werkt al bijna 25 jaar bij Bilderberg, op verschillende locaties. Voor haar werk verhuisde ze destijds met man en dochter naar het Noord-Limburgse dorp Horst aan de Maas. “Dat voelde echt als thuiskomen. De Noord-Limburgse mentaliteit, het bourgondische leven, dat ligt me wel. Bovendien komen mijn man en mijn schoonfamilie uit Noord-Limburg. Het kostte me dan ook geen enkele moeite om destijds voor mijn baan te verhuizen. Ik voel me er helemaal thuis.”

MaryLoes Baur

MaryLoes werkt al bijna 25 jaar bij Bilderberg. Vanuit Kasteel Vaalsbroek heeft ze recent haar overstap gemaakt naar Hotel De Bilderberg waar ze verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken in het hotel. Ze is een gastvrouw in hart en nieren; haar gasten en collega’s komen op de eerste plaats. Werkend op een #outofoffice locatie komt ze zelf juist thuis tot rust, zowel in Limburg als bij haar ouderlijk huis in Epe.

Gastvrouw in hart en nieren

Onlangs verhuisde MaryLoes weer, ditmaal van werkplek. Na vijf jaar general manager bij Kasteel Vaalsbroek te zijn geweest, mag ze nu vorm gaan geven aan diezelfde functie bij Hotel De Bilderberg in Oosterbeek. Ooit stonden beide locaties op haar ‘droombanenwenslijst’. Vaalsbroek vanwege het internationale karakter, de prachtige omgeving en de veelzijdigheid. Bruiloften, feesten, partijen, conferenties, rally’s, toeristen, op Kasteel Vaalsbroek is het elke dag feest. MaryLoes: “Mijn dag startte ik met een rondgang door het hotel waarbij ik alle afdelingen even binnenstapte om te vragen hoe het gaat. Kasteel Vaalsbroek bestaat uit drie verschillende gebouwen, dus daar was ik wel even zoet mee. Ook maakte ik graag een praatje met de gasten.” MaryLoes is een echt mensenmens, als general manager wil ze graag weten wat er leeft. “Van alleen maar achter de computer zitten word ik ongelukkig”, vertelt ze. “Ik vind het belangrijk om voor iedereen aanspreekbaar te zijn. Als iedereen lekker in zijn vel zit, loopt alles soepeler en ontstaat er een fijne sfeer. Gasten voelen dat, daar ben ik van overtuigd.”

 

De vraag of ze general manager van Hotel De Bilderberg wilde worden, kwam precies op het juiste moment, vertelt ze. “Kasteel Vaalsbroek vond ik geweldig, het was echt mijn tweede thuis. Maar toch kriebelde het, het werd tijd voor iets nieuws. Een frisse wind, een nieuwe omgeving… En hoewel het een prachtige route is naar het zuiden van Limburg - het glooiende landschap doet sterk denken aan het idyllische Franse platteland - ik zat veel in de auto. Kostbare tijd die ik graag wat meer wilde spenderen aan mijn gezin, familie en vrienden. Ik kom uit Epe, vlakbij Oosterbeek. Mijn ouders, familie en veel vrienden wonen hier. Nu kan ik gemakkelijk uit mijn werk even langs gaan. Lekker bij mijn vader in de tuin in de hangmat hangen of naar het terras met vriendinnen… Dat voelt als rijkdom. De verhouding tussen werk en privéleven is meer in balans. ”

Geluk zit in de kleine momenten

MaryLoes’ start bij Hotel De Bilderberg stond vooral in het teken van het ‘zich eigen maken’ van het hotel. MaryLoes: “De eerste tijd was ik vooral bezig de medewerkers en de gasten te leren kennen en elke centimeter van het hotel te verkennen. Ik ben altijd heel betrokken bij het team, bij het hotel. Ik wil dat mijn collega’s weten: ik ben er voor je, wat er ook is. Als iemand zorgen of problemen heeft, of dit nou op het werk is of in de privésfeer, ik help altijd. Zo heb ik al vele bijzondere, mooie, maar ook heftige dingen meegemaakt. Daardoor weet ik, en ja, het cliché is waar: geniet van de kleine dingen, want dáár gaat het om.

“Vergeet niet: de mensen zijn het goud van je bedrijf, zij máken het hotel.”

Het helpt wanneer mensen zich gehoord en gezien voelen. Vergeet niet: de mensen zijn het goud van je bedrijf, zij máken het hotel. Daar moet wat mij betreft altijd de focus op liggen. Ik hou ervan om een positieve flow te verspreiden, dat er een saamhorigheidsgevoel ontstaat, waardoor we samen tot nog mooiere dingen in staat zijn. Natuurlijk wil ik het hotel ook een eigen twist geven, met bloemen, planten, leuke accessoires… De puntjes op de i. Ik vind het belangrijk om mijn eigen gevoel erin te leggen, het goede voorbeeld te geven en een warm welkom voor gasten en medewerkers te creëren. Als directeur ben je toch het gezicht van je hotel.”

Groene vingers

En waar ontspant het gezicht van het hotel zich? Waar pakt MaryLoes haar #outofoffice momenten? “Dat is toch echt thuis”, zegt ze. “Mijn huis is mijn rustpunt, daar kan ik helemaal ontspannen. We hebben een grote tuin en ik kan er echt naar uit kijken om daar mijn handen flink uit de mouwen te steken. Een dag snoeien, grasmaaien of het onkruid te lijf gaan, kan wonderen verrichten”, zegt ze lachend. “Als je tuiniert, denk je nergens aan, je bent helemaal in het hier en nu. Voor mij werkt het erg goed om mijn hoofd leeg te maken. Daarna geniet ik extra van al het moois dat de tuin te bieden heeft: een vogel die zit te badderen, een bloemknop die eindelijk uitkomt. Ik kijk er graag naar terwijl ik op de veranda vertoef, liefst met een knapperig haardvuur erbij, een goed boek en een lekker glas wijn binnen handbereik.” 

“Een dag snoeien, grasmaaien of het onkruid te lijf gaan, kan wonderen verrichten.”

Het beste van twee werelden

“Waar ik ook enorm blij van word, is familie en vrienden om me heen. Zij geven mij energie. Gezellig samen zijn, lekker bijkletsen met mijn dochter, genieten van de bourgondische levensstijl… ik hou ervan. Limburgers houden van het goede leven. In het weekend zitten alle restaurants en terrassen bomvol en ziet iedereen er op zijn paasbest uit. Zó gezellig vind ik dat. Lekker eten, een goed glas wijn, mooie gesprekken… na zo’n avond uit voel ik me weer helemaal opgeladen.”

Maar haar #outofoffice momenten beleeft ze niet alleen in Limburg. Ook brengt ze graag tijd door in Epe, de plaats waar ze is opgegroeid. “Nu ik dichter bij huis werk kan ik weer vaker met vriendinnen afspreken en bij mijn ouders op bezoek, want zij worden ook een dagje ouder. Bij mijn ouders hoef ik even helemaal niets en kom ik helemaal tot rust. Ze vinden het heerlijk om me een beetje te verwennen, zoals ik het heerlijk vind om onze gasten te verwennen. Nu ik erover nadenk… eigenlijk heb ik nu het beste van twee werelden: mijn thuis in Limburg én mijn thuis op de Veluwe. Wat wil ik nog meer?”

Hotel De Bilderberg

Dé congreslocatie in het groen

Een prachtig landgoed, verscholen in de bossen bij Arnhem. Een diversiteit aan vergaderfaciliteiten gecombineerd met uitstekende service. Een plek met een rijke historie; hier vond namelijk de eerste Bilderbergconferentie plaats. Welkom bij Hotel De Bilderberg. Dé partner in de organisatie van bijzondere bijeenkomsten.

Meer verhalen