Zo gaan wij voedselverspilling tegen

Kleine verandering, groot verschil

Minder is meer

Van een goede kop koffie tijdens een zakelijke ontmoeting tot een culinair vijfgangendiner tijdens een weekendje weg; vrijwel iedere gast van onze hotels zal iets eten of drinken. Eten en drinken is dan ook een onderwerp dat ons na aan het hart ligt en waarmee we als hotelketen hét verschil kunnen maken.

Sinds 2019 besteden we bij Bilderberg consistent aandacht aan voedselverspilling. Dat begon met onze deelname aan de Food Waste Challenge, waarbij we de verspilling van het ontbijt handmatig hebben gemeten. Na de winst van de Challenge is het tegengaan van voedselverspilling een belangrijke speerpunt gebleven. In 2021 zijn we begonnen met het geautomatiseerd meten van voedselverspilling, met behulp van de Orbisk-monitor.

In onze keuken

Elke keuken heeft tijdens het diner minimaal vier vegetarische gerechten beschikbaar en tijdens de lunch twee. Bij het ontbijt zijn minimaal twee plantaardige zuivelproducten aanwezig en op de wijnkaart staat een biologische rode en witte wijn. Verder is het Bilderberg ontbijt verrijkt met verschillende Nederlandse producten, zoals de jams van TLANT. Zij werken samen met lokale boeren voor eerlijke en natuurlijke ingrediënten. Samen met Zorgboerderij De Laarhoeve bieden ze een fijne werkplek voor mensen met en zonder een verstandelijke beperking. Om grip op onze voedselverspilling te krijgen wordt sinds september 2021 in vier hotels het weggegooide voedsel 24/7 gemonitord door de geautomatiseerde food waste monitor van Orbisk.

Wat doen wij met voedseloverschotten?

Begin 2019 zijn we een samenwerking gestart met Too Good To Go. Deze organisatie helpt ons een goede bestemming te vinden voor de zoete broodjes die na het ontbijt overblijven. Buurtbewoners kunnen via de Too Good To Go-app een ‘magic box’ gevuld met de overgebleven broodjes in het hotel komen ophalen. We werken ook samen met de Voedselbank. Hierbij gaat het om incidentele voedseloverschotten die zich bijvoorbeeld voordoen bij een plotselinge sluiting van hotels, zoals tijdens de coronapandemie. In 2020 startte Hotel De Bilderberg in 2020 een samenwerking met Instock. Deze partij biedt overschotten en imperfecte producten zodat er een overheerlijke maaltijd van kan worden bereid.

Winnaar nationale Food Waste Challenge

In 2019 nam Event Hotels met een aantal Bilderberg hotels deel aan de Food Waste Challenge. Het doel van de challenge was om horecaondernemers uit te dagen minder voedsel te verspillen. We slaagden erin om de verspilling bij het ontbijt bij al onze hotels met gemiddeld 39% te reduceren. Bilderberg Hotel De Bovenste Molen boekte met een daling van maar liefst 76% de grootste vooruitgang van alle deelnemende horecaondernemers en won daarmee de nationale Food Waste Challenge.

Onze ambitie

Als hotelketen draagt Bilderberg graag bij aan een duurzame wereld. Hierbij richten we ons op drie thema’s: onze gasten, onze planeet en onze mensen. Bewust Bilderberg is een initiatief om op strategisch en operationeel niveau keuzes te maken die het welzijn van mens, dier en planeet voorop zetten. Meer lezen over onze doelstellingen?

"Eten en drinken is het onderwerp waarmee we als hotelgroep het verschil kunnen maken." Met goed eten en drinken verbinden we onze gasten en medewerkers, het is te belangrijk om te verspillen”


             20201126_Malou_gespiegeld.png

HEERLIJK & EERLIJK

Eetmomenten zijn bij uitstek hét moment om nieuwe energie op te doen, de dag door te nemen en met elkaar de verbinding op te zoeken. Dit alles komt samen bij Heerlijk & Eerlijk, het nieuwe eten bij Bilderberg. Met (h)eerlijke ingrediënten, verse producten en zo min mogelijk verspilling. 

OVER HEERLIJK EN EERLIJK

ONZE LEVERANCIERS

Binnen Heerlijk & Eerlijk werken we samen met nieuwe leveranciers die lokaal en duurzaam produceren. Voor een samenwerking gaat Bilderberg bij de leverancier langs om met eigen ogen te zien hoe het product tot stand komt. Zoals bij Boer Johan van Oranjehoen. Zijn kippen krijgen veel licht en leefruimte en worden gevoerd met de reststromen en kruiden van zijn akkers. Omdat de kippen veel rode biet en wortelen krijgen, hebben ze een mooie oranje kleur en door de rijke voeding zijn antibiotica overbodig.

ONTMOET ONZE LEVERANCIERS