Bakken met Bilderberg: Het recept van Steve's Mum Breadpudding

Van de keukentafel in Engeland naar het duurzame ontbijt van Bilderberg

Deel deze pagina

Samen zitten ze aan de keukentafel, een dampende pot Engelse thee tussen hen in, terwijl de heerlijke geur van homemade Breadpudding zich langzaam verspreidt door de keuken. Voor Bilderberg Chef Steve Sykes zijn dit kostbare jeugdherinneringen. Zijn liefde voor koken begon namelijk in de keuken van zijn ouders in Engeland. 'Mijn moeder en ik stonden vaak samen in de keuken om traditionele Engelse gerechten te bereiden,’ vertelt hij met een glimlach.

Het ontbijt verduurzaamd

Bij de vernieuwing en verduurzaming van het Bilderberg ontbijtbuffet kwam Steve weer op het spoor van het familierecept. ‘Het terugdringen van voedselverspilling is al heel lang een prioriteit in onze keukens. Brood blijft vaak over tijdens het ontbijt, en de Breadpudding is hét perfecte gerecht om dit te verwerken. Het is echt de basis. Natuurlijk maken slagroom en custard het recept helemaal af.’ voegt Steve lachend toe. 

Onze strijd tegen voedselverspilling

In 2023 heeft Bilderberg het ontbijtbuffet vernieuwd, waarbij maar liefst 125 ontbijtproducten zorgvuldig zijn gescreend en waar nodig zijn vervangen door duurzame(re) keuzes. Om voedselverspilling verder te verminderen, hebben we de hulp ingeroepen van Orbisk. Een slimme voedselmeter die het weggegooide voedsel weegt en categoriseert. Wat bleek? Brood was het meest verspilde product bij het ontbijt. In plaats van het broodaanbod te verminderen, kwam chef Steve op het idee om de nostalgische Breadpudding te introduceren als een waardevolle toevoeging aan het assortiment. Dankzij zijn creativiteit gebruiken nu alle Bilderberg chefs zijn recept, waardoor voedselverspilling van brood vrijwel nihil is. 

Samen terug in de keuken

Inmiddels is de Breadpudding niet meer weg te denken van het Bilderberg Ontbijtbuffet. Iets dat Steve’s moeder, die het recept ooit doorgaf, graag met eigen ogen wilde zien. Ze doken opnieuw samen de keuken in, dit keer die van Steve, bij Hotel De Keizerskroon in Apeldoorn. Haar conclusie? De Breadpudding smaakt net zo lekker als thuis! 

Voor Steve en zijn moeder is dit recept meer dan een aantal ingrediënten en een bereidingswijze. Het brengt ze weer even terug naar die fijne momenten aan de keukentafel in Engeland. Het is tijd om het recept door te geven; deze keer aan u.  

 

Het recept

van Steve's Mum Breadpudding

Bereidingstijd

15 minuten voorbereiding
45 minuten oventijd
 

Aantal personen

12

Benodigdheden

Bakvorm 28 cm

Ingrediënten: 
400 gram oud brood 
135 ml slagroom 
570 ml Volle melk 
2 Eieren M 
3 Eidooiers M 
20 gram Bourbon Vanillesuiker 
70 gram Kristalsuiker 
80 gram Gele rozijnen (geweld) 
20 gram Custard (poeder)
Sap van 0,5 Citroen  
Poedersuiker voor garnering 
 
Topping: 
90 gram Amandelschaafsel 
60 gram Kristalsuiker 
15 ml Eiwit 

“Voeg ook eens stukjes chocolade toe aan het beslag; dat is ook heerlijk!”

Bereiding: 
1. Verwarm de oven voor op 160 graden  
2. Snijd de restanten brood in grove stukken en doe ze in een ruime kom. Mix de rozijnen erdoor 
3. Voeg vervolgens de slagroom en volle melk toe en roer door 
4. Klop in een aparte schaal de eieren, het eigeel, de vanillesuiker, kristalsuiker, de custard en het citroensap iets luchtig. Voeg toe aan het broodmengsel en meng het goed door 
5. Verdeel het mengsel over het bakblik  
6. Meng vervolgens de ingrediënten voor de topping voorzichtig door elkaar en bestrooi de taart hiermee 
7. Bak de breadpudding af in 45 minuten 

“Serveer de Breadpudding lauwwarm en bestrooi met poedersuiker. Eet smakelijk!”

‘Persoonlijk vind ik krentenbrood en wit brood het lekkerst in een breadpudding. De Breadpudding is overigens geschikt om in te vriezen. Geniet er binnen 2 maanden van, maar dat zal met dit heerlijke recept wel lukken!'

Steve SykesChef Restaurant Kingstreet

             Bilderberg de Keizerskroon Aspergegerechten en Steve Sykes 43.jpg

Verder lezen over duurzaamheid bij Bilderberg?

BEWUST BILDERBERG 
Bekijk onze duurzaamheidsraporttage. We richten ons op drie thema’s: onze gasten, onze planeet en onze mensen. Deze thema's hebben we onderverdeeld in acht doelstellingen, waaronder:

 • Eten en drinken
 • Verantwoord inkopen
 • Afval en recycling
 • Duurzaam bewustzijn

Meer informatie