The #outofoffice guide to successen vieren

Successen vieren met je team is van groot belang. Niet alleen verhoogt het de teamspirit, maar het geeft ook een flinke boost aan motivatie.

Deel deze pagina

Tegenwoordig gaan we het liefst voor inspirerende en ontspannen plekken waar we elkaar oprecht kunnen feliciteren met persoonlijke aandacht. Geen ‘teamuitjes', maar eerder feestelijke bijeenkomsten. Klinkt goed toch? 

Investeren in verbinding

In de afgelopen jaren zijn onze behoeften om samen te komen aanzienlijk veranderd. Traditionele bedrijfsuitjes waren populair in de ouderwetse 'kantoorcultuur', maar zijn niet meer van deze tijd. Na de lockdown zochten bedrijven naar extravagante ervaringen. Het motto was: ‘hoe spectaculairder, hoe beter’. Denk bijvoorbeeld aan parachutespringen met collega's of uitgebreide toneel-workshops. Spannend, maar of het echt bijdraagt aan de onderlinge verbinding is nog maar de vraag. Bovendien hebben mensen van verschillende generaties verschillende behoeften, wat het lastig kan maken om een aantrekkelijk programma voor iedereen samen te stellen.

Maar hier is het goede nieuws! In 2024 zien we dat vieren van successen echt om verbinding gaat. En dat kan het beste op een plek waar iedereen weg is van het alledaagse.  Een plek die letterlijk alle ruimte geeft. Om jezelf te zijn, te kunnen ontspannen. Kies voor een plek waar teamleden samen kunnen lachen, lekker kunnen eten en simpelweg een ommetje kunnen maken. Ongedwongen successen vieren, en dan het liefst op een mooie plek met ruimte voor een goed gesprek, daar win je de harten van je team mee.

Successen vieren loont

MaryLoes Baur, General Manager van Hotel De Bilderberg ziet dit ook met veel plezier gebeuren bij de #outofoffice locaties die zij beheert. Baur zegt: “Het vieren van successen op een inspirerende locatie brengt een andere sfeer met zich mee. Een sfeer waarin ruimte ontstaat voor waardevolle gesprekken en nieuwe inzichten. Ik zie groepen echt anders de deur uitlopen dan dat ze binnenkwamen.” 

“Het vieren van successen op een inspirerende locatie brengt een andere sfeer met zich mee. Ik zie groepen echt anders de deur uitlopen dan dat ze binnenkwamen”

Naast dat successen vieren op een sfeervolle plek dus de band tussen mensen bevordert, motiveert het medewerkers ook om in de toekomst gemotiveerd te blijven. Hoe dit zit wordt uitgelegd door sociaal psycholoog Fred Bryant, auteur van het boek Savoring, dat ‘genieten’ betekent. Hij stelt: "Elke keer dat je het welverdiende succes van een prestatie viert, geven onze hersenen een endorfine-boost. Dit traint de hersenen dat succes een beloning waard is, waardoor je er meer van wilt en hard blijft werken.” Als je volgens Bryant niet bewust geniet van prestaties of mijlpalen, geef je je hersenen het signaal dat doelen bereiken niet zo belangrijk is, waardoor motivatie en prestatie zullen afnemen.

Erik Kroon, eigenaar van SOS-events dat bedrijfsevenementen organiseert, benadrukt ook het belang van het vieren van successen. Hij zegt: "Tijdens gezamenlijke activiteiten creëer je herinneringen met je collega's, wat de band versterkt. Wanneer mensen een sterke band hebben, zijn ze bereid om een stapje extra te zetten voor elkaar. Je bent minder bezig met competitie en meer met samen als team goed werk leveren. Uiteindelijk leidt dit ook tot betere prestaties.”

De Kunst van het Feliciteren

Tijdens het vieren van successen speelt niet alleen de locatie en sfeer een belangrijke rol, maar ook de manier waarop we elkaar feliciteren. De juiste aanpak kan een groot verschil maken in het effect op de ontvanger. Of je nu de teamleider bent of een directe collega, tijdens zo'n fijne bijeenkomst waarin je terugblikt op een succes, wil je natuurlijk graag je waardering uitspreken aan die ene persoon. Dat kan tijdens een informeel gesprek of maak er een officieel moment van tijdens een toast. Welke stijl je ook kiest, de ene manier van feliciteren werkt beter dan de andere. 

“Complimenten die gekoppeld zijn aan een echte inspanning, zorgen ervoor dat de ontvanger het krachtige gedrag zeker zal willen herhalen”

Neurowetenschapper Andrew Huberman heeft hier in zijn succesvolle podcast 'The Huberman Lab' een aflevering aan geweid. Wat blijkt? Complimenten die gekoppeld zijn aan een echte inspanning zoals: “We waarderen allemaal enorm hoe volhardend jij bent", zorgen ervoor dat die collega dat krachtige gedrag zeker zal willen herhalen! Maar complimenten die gekoppeld zijn aan labels, zoals "Jij bent de slimste van ons allemaal", zijn niet erg motiverend en inspireren maar weinig. Verder gaat het erom dat je oprecht en specifiek bent in je felicitatie of compliment, de unieke bijdrage van elk teamlid erkent en... dat je successen vieren regelmatig herhaalt en niet alleen bij de grootste mijlpalen. 

Cheers!

Het mag duidelijk zijn: regelmatig samenkomen en successen vieren is onmisbaar voor een gezonde bedrijfscultuur. Het vieren van successen, hoe klein ook, is essentieel voor de motivatie en betrokkenheid van medewerkers. Door de kunst van het oprecht feliciteren te beheersen, zorg je ervoor dat mensen zich met nog meer plezier blijven inzetten. Kies voor een plek waar je het alledaagse achter je kunt laten en creëer een sfeer waarin verbinding centraal staat. Na zo'n samenkomst is iedereen gegarandeerd weer opgeladen om met hernieuwde energie aan de slag te gaan. Voor je het weet is het alweer tijd voor het volgende feestje, en geloof ons, daar zal niemand over klagen!

Hier vier jij je volgende succes

 • 50 tot 200 personen
  Prijs op aanvraag

  De Buitenplaats

  Een buitengewoon unieke outdoor locatie, verscholen in de bossen van Garderen. Kom jij dineren in de tent, barbecueën in het bos of loungen bij het water?

 • Tot 300 personen
  Prijs op aanvraag

  Stadstuin in Rotterdam

  Ontdek het best bewaarde geheim van Rotterdam: de stadstuin van Parkhotel Rotterdam.

 • Tot 150 personen
  Op aanvraag

  Winter in the Woods

  Of je nu de hoogtepunten van dit jaar wil vieren, samen wil evalueren of plannen wil maken voor het nieuwe jaar; Winter in the Woods biedt de ideale setting. Gelegen naast het statige Hotel De Bilderberg combineer je hier het beste van twee werelden; een zakelijke bijeenkomst wordt hier gecombineerd met de rust en ontspanning van de natuur.

Meer verhalen