Pellegrino Artusi, een Italiaanse inspiratiebron sinds 1891

Zijn reis door de tijd: van Italië naar Oosterbeek

Deel deze pagina

Bijna vijfentwintig jaar geleden opende er in Oosterbeek een Italiaans restaurant bij Hotel De Bilderberg: Trattoria Artusi, vernoemd naar de bekende culinair schrijver Pellegrino Artusi. Ter gelegenheid van dit jubileum brengen chef-kok Ugi en onze Italiaanse kok Alessandro een ode aan hem. Want tot op de dag van vandaag is hij een grote inspiratiebron. Niet alleen voor het restaurant, maar ook voor de heren zelf.

Koken zonder grenzen

Ugi kookt inmiddels al 29 jaar voor Bilderberg, waarvan de laatste 12 jaar bij Hotel De Bilderberg en Trattoria Artusi. ‘Wat me fascineert aan Pellegrino Artusi is zijn passie voor smaak. Het is bijzonder hoe hij heel Italië heeft doorkruist om regionale gerechten te proeven en daarover te schrijven. En dat niet in een standaard kookboek, maar in een verzameling verhalen vol humor. Dat laat zijn diepgewortelde liefde voor de Italiaanse keuken zien.’

In de loop der jaren is Artusi een ware inspiratiebron gebleken voor Ugi. Voor de chef is het bijna onmogelijk om een favoriet recept te kiezen. Zijn zeebaars in zoutkorst met een lauwwarme salade van venkel, olijven en zongedroogde tomaten, een gerecht dat weliswaar niet van Artusi is maar wel door hem geïnspireerd, is een echte klassieker in de Trattoria. Wanneer het boek van Artusi tevoorschijn komt, bladert de chef naar recept 110. ‘Deze crostini met kippenlevertjes is niet alleen prachtig om te maken, maar de smaken zijn ook heerlijk en perfect in balans. Voor mij is dit een ideale start van een mooi diner.’

 

over pellegrino artusi

Pellegrino Artusi. Een Italiaanse schrijver en culinair liefhebber. Geboren in 1820 en was zijn tijd ver vooruit. Artusi reisde door zijn Italië om te proeven en te schrijven. Niet alleen beschreef hij recepten, maar ook de Italiaanse gewoonten, de taal en de mensen die hij ontmoet. In 1891 bundelt hij deze verhalen in het boek: De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten. Daarmee zet hij de Italiaanse keuken op de culinaire kaart.

Een culinaire reis

Alessandro, geboren Italiaan en kok bij Trattoria Artusi, maakt voor het eerst kennis met Artusi tijdens zijn schooltijd. Ook bij hem zijn het niet de recepten die indruk maken, maar zijn moed om anders te durven zijn. 'Hij stapte over de grenzen van de regio’s. Durfde te generaliseren en te zoeken naar de overeenkomsten van de gerechten, in plaats van zich te focussen op de herkomst.' vertelt Alessandro enthousiast.

“Hoe vaak je het boek ook leest, telkens ontdek ik weer iets nieuws.”

In de loop der jaren leest hij het boek van Artusi regelmatig en telkens vallen nieuwe verhalen op. Want zijn recepten zijn verhalen, vol humor en doordrenkt met passie. ‘Hoe vaak je het boek ook leest, telkens ontdek ik weer iets nieuws.’ Ook de toewijding en het harde werken van Artusi zijn een inspiratiebron. Alessandro vult aan: 'Artusi heeft enorm hard moeten werken om zijn boek gepubliceerd te krijgen. Geen enkele uitgever zag heil in dit kookboek en daarom besloot hij om het zelf uit te geven. Hij bleef geloven in zichzelf en zette door om zijn doel te behalen.'

Dat laatste neemt Alessandro heel letterlijk, wanneer hij vorig jaar besloot om vanuit zijn geboortedorp Sora in Italië naar de Noordkaap te lopen. Zeven maanden lang liep hij iedere dag, in totaal ruim 6.500 kilometer. Artusi vergezelde hem tijdens deze reis, want tijdens het wandelen luisterde hij naar zijn boek. ‘Alles begint met het zetten van die ene stap. En dan nog één en nog één. Iedere dag het een beetje beter willen doen, ook daarin motiveert hij mij.’

Zijn favoriete recept? 'De Ravioli, recept nummer 97' lepelt de kok zo op. 'Wanneer dit op tafel komt, zijn de gasten laaiend enthousiast.' Maar ook staat de risotto vaak op tafel. 'Die kook ik ook graag, daar kun je zoveel creativiteit in kwijt. Maar ik heb nog lang niet alle recepten van Artusi gekookt, dus er is nog genoeg om te ontdekken.'

Over de droom voor Trattoria Artusi zijn de heren het eens: 'De filosofie van Artusi willen we overbrengen op onze gasten. Fine dining op zijn Italiaans. Koken zonder grenzen, met de beste ingrediënten, juist uit onze eigen regio. Zo verenigen we Italië en Oosterbeek op het bord.'

ervaar zelf de kunst van goed eten

Welkom in het verhaal van Artusi.