The #outofoffice guide to dagdromen op je werk

"Dagdromen op het werk is effectief"

Deel deze pagina

Dagdromers hebben een imagoprobleem. Vooral in een zakelijke omgeving waar volledige focus de norm is, wordt dagdromen nou niet bepaald gestimuleerd. Een gemiste kans! Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat regelmatig (positief) dagdromen creatieve ideeën oplevert, het tijd bespaart en dat het zelfs je leven kan veranderen.

Auteur: Laura Kemp | Illustratie: Jacob Stead 

"Dagdromen op je CV"

Biggelt er een elegante traan over je wang terwijl je onder staande ovatie een Oscar in ontvangst neemt? Of scoor je met een snoeihard schot op doel het Nederlands elftal naar overwinning? Misschien kom je een ex tegen en zie je er onweerstaanbaar uit. Betrapt! Je was aan het dagdromen.

Geen zorgen, we doen het namelijk allemaal. Meer dan drie keer per dag om precies te zijn. Dit blijkt uit een Brits onderzoek onder mensen met een kantoorbaan. De uren waarin we het meest in dromenland zitten, zijn tussen 11 uur ‘s ochtends en 1 uur ‘s middags.

In een tijd waar presteren, productiviteit en efficiëntie als belangrijke maatstaven voor succes worden gezien, is “Ik excelleer in dagdromen” niet iets wat je op je CV zet. Liever investeren we in to-do apps, reminders, en geluiddichte koptelefoons, zodat we ons zo lang en hard mogelijk kunnen blijven focussen. 

Toch is het hoogste tijd om onszelf die dagdroom te gunnen. Volgens een nieuw onderzoek van het Georgia Institute of Technology leidt dagdromen, in tegenstelling tot wat veel mensen denken juist tot harder werken! Nadat we beseffen dat we even zijn afgedwaald, staan we namelijk weer paraat om te knallen. En dat niet alleen. Dagdromen stimuleert de creatieve gebieden in ons brein. Dit blijkt uit MRI-scans van de Universiteit van British Colombia. Dagdromen kan volgens een Australische studie zelfs het IQ verhogen. Door ‘af te dwalen’ naar afgelegen gebieden in je brein, train je deze plekken en leg je nieuwe verbindingen aan.

Briljante wetenschappers en filosofen hoef je hier niets over te vertellen. Het zal rond 1900 zijn geweest, dat de notoire dagdromer Albert Einstein weer in een van zijn diepe fantasieën verzeild raakte. De dagdroom ging dit keer over hoe het zou voelen om naar het einde van het universum te rennen. Deze verbeelding plantte het zaadje voor de relativiteitstheorie: de wetenschappelijke ontdekking die de wereld voorgoed veranderde. Ook de bioloog en Nobelprijswinnares Elizabeth Blackburn vertelt in interviews graag hoe ze al dagdromend op haar baanbrekendste ideeën kwam. 

“Bij een goede dagdroom, beeld je je iets in dat er nu nog niet is, net als die geniale wetenschappers dus.”

De kracht van ‘what if’s’

Maar pas op! Niet iedere dagdroom is hetzelfde. Eindeloos rumineren (in cirkeltjes denken) of vastzitten in negatieve denkpatronen helpt noch het IQ, noch de productiviteit. In tegendeel. Bij een goede dagdroom, beeld je je iets in dat er nu nog niet is, net als die geniale wetenschappers dus. Voor creatief ondernemer Emeline Vogelzang (29) leidde dagdromen bijvoorbeeld tot een positieve ommezwaai in haar business. “Ik dacht lang dat ik iedere opdracht moest aannemen die op mijn pad kwam voor het geld. Wat als ik volgende maand geen klanten heb?” Dankzij positief dagdromen lukte het Vogelzang om haar beperkende gedachten om te zetten in “what if’s”. “Pas op het moment dat ik mijn ideale klant actief en heel specifiek ging visualiseren, wist ik waar ik me op moest richten. Inmiddels werk ik bewuster voor klanten die echt bij me passen. Dat voelt fantastisch.”

“Een goede manier om te dagdromen is wandelen, doedelen, of je dagdroom sessie van te voren inplannen.”

Ook schrijver Petra van Dreumel (36) heeft de kracht van dromen ontdekt. Het werd zelfs het thema van haar eerste boek: Van Dromen naar Doen. Nadat Van Dreumel door een hersenschudding uit de running was geraakt, kwam ze op het idee. “Toen ik thuis zat”, vertelt ze, “hield ik me bezig met de kracht van mijn gedachten en nam ik mezelf voor om iedere dag een andere dagdroomtechniek te gebruiken. Dat had zo’n positieve invloed op mijn leven en mijn werk, dat wilde ik graag met andere mensen delen.”

Een van de sleutelfiguren op het gebied van effectief dagdromen is neurowetenschapper en psychiater Sirini Pillay. Hij is verbonden aan zowel de medische faculteit van Harvard als de prestigieuze Harvard Business School. Grote bedrijven als McKinsey en het Internationaal Monetair Fonds huren hem in voor advies. In zijn boek Tinker Dabble Doodle Try: Unlock the Power of the Unfocused Mind, pleit hij voor, zoals hij dat noemt: day dreaming on a leash. Dagdromen met controle dus. Een goede manier om te dagdromen is wandelen, doedelen, of je dagdroom sessie van te voren inplannen. En dat mag heus tijdens kantooruren!

Schrijf de 'ja, maars' op

Als je een blijvende verandering wil maken in je leven of carrière, is het belangrijk dat je groots durft te fantaseren en belemmerende gedachtes te slim af bent. “Ik heb geleerd dat je het beste kunt denken in overvloed, in plaats van in schaarste", legt Vogelzang uit.

Van Dreumel maakt de dagdromen in haar boek zo concreet mogelijk. Eén oefening wil ze wel verklappen: “Ik vraag je bijvoorbeeld om een lijst te maken van al je dromen”, legt Van Dreumel uit. “Daarna kies je er een paar uit en schrijf je alles op wat je tegenhoudt om deze dromen te verwezenlijken, alle ‘ja maars' dus. Op die manier zal je er achter komen dat veel praktische bezwaren niet reëel zijn. We gebruiken praktische bezwaren vaak als excuus voor emotionele bezwaren. En daar kun je je van bevrijden.” 

“Door de tijd te nemen voor dagdromen en je hoofd leeg te maken, zorg je dat je daarna weer met nieuwe energie aan de slag kan.”

Van Dreumel maakt er nog steeds een dagelijkse gewoonte van om actief te dagdromen. Voor het werk wandelt of rent ze, terwijl ze de intenties van de dag vorm geeft. En ja, ook tijdens werk zoekt Van Dreumel regelmatig het bos op voor een wandeling. “Door de tijd te nemen voor dagdromen en je hoofd leeg te maken, zorg je dat je daarna weer met nieuwe energie aan de slag kan”, zegt ze. En welke baas wil dat nou niet? 

Meer verhalen