Beleef het Hygge gevoel

Ontdek de 'kunst van het leven' naar goed Deens gebruik.

Deel deze pagina

Hygge. Een deense levensvorm die volgens de Denen niet te vertalen is. Gelukkig is bestseller Auteur Meik Wiking het daar roerend mee oneens. In Nederland kennen we namelijk het woord ‘gezellig’. Zoek gezellig op in het woordenboek en lees; een huiselijk gevoel, vriendelijk en knus. Dat komt volgens Wiking het dichtst bij Hygge, maar voor de Denen gaat het verder dan dat.

Één van de mooiste vertalingen van Hygge die Wiking formuleert, is dat Hygge is als een goede knuffel zonder fysiek contact. Maar hoe creëren we dit hyggelige gevoel? En waarom is Hygge volgens de Denen toch anders dan gezellig? Aan de hand van tien thema’s krijgt u meer inzicht in wat Hygge is. 

1. Sfeer: vraag Denen wat ze het meest associëren met Hygge? Dan noemt maar liefst 85 procent kaarsen. Dus voor het creëren van de perfecte sfeer is kaarslicht, sfeerverlichting en een knisperend haardvuur onmisbaar.

2. Ben aanwezig: de beste dingen in het leven kosten niets. En daarvan is échte aandacht een goed voorbeeld. Leg de telefoon weg en neem de tijd voor elkaar.

3. Geniet: een belangrijk onderdeel van Hygge is zowel het klaarmaken van eten als het daadwerkelijk opeten. Met name zoetigheid zoals cake en snoep. Wat Denen het meest associëren met Hygge? Een kop 'warmte', zoals glogg – een soort Scandinavische Glühwein – warme chocolademelk of thee. Maar bovenal: koffie. De Denen hebben hier zelfs een woord voor; kaffehygge.

4. Gelijkheid: ‘wij staat boven mij’. Iedereen is gelijk. En dat geldt ook voor het verdelen van de taken. Iedereen draagt iets bij aan de hyggelige avond

5. Dankbaarheid: geniet van het hier en nu. Of het beter wordt dan dit, dat weten we niet.
 

“De beste dingen in het leven kosten niets. En daarvan is échte aandacht een goed voorbeeld. Leg de telefoon weg en neem de tijd voor elkaar.”

6. Harmonie: genieten is geen wedstrijd. Vertrouw op de aanwezigheid van goed gezelschap. Status en prestatie zijn niet van belang.

7. Comfort: maak het comfortabel, ga lekker zitten. Neem de tijd. Kies voor een warme trui, lekkere sokken.

8. Vrede: voorkom gedoe. Discussies zijn voor later. Er is zelfs een woord voor: hyggesnak. Een gesprek over onderwerpen die niet controversieel zijn. - ofwel gezellig kletsen.

9. Samenzijn: bouw aan relaties. Haal mooie herinneringen op en neem de ruimte om nieuwe te creëren.

10. Geborgenheid: kies een plek die fijn voelt. 

Hygge is een tegengeluid tegen de koude winter, met regenachtige dagen en de donkerte. Dus hoewel Denen Hygge het hele jaar omarmen, is het in de winterperiode een levensstijl die helpt 'overwinteren'. 

Ook behoefte om deze donkere periode te overwinteren? Om u even terug te trekken en de warmte op te zoeken? Kom naar één van onze hotels en ontdek ónze Hygge. Alle hotels zijn deze winter extra knus ingericht met kaarslicht, kussens, een goedgevulde spelletjeskast en meer. Veel van onze hotels hebben een zwembad en sauna en sommige zelfs een wellnesscentrum.

Ontdek het Hygge gevoel bij Bilderberg. En maak van deze winter een winter om nooit te vergeten. 

Over Meik Wiking
Meik Wiking is directeur van het Happiness Research Institute in Kopenhagen en daarnaast bestsellerauteur van verschillende boeken over Hygge. Zijn onderzoek wordt wereldwijd gepubliceerd in artikelen in onder meer The Washington Post, BBC, Huffington Post en The Times. Hij heeft gesproken op TEDx en zijn boeken zijn vertaald in meer dan vijftien talen. Wiking woont in Kopenhagen, Denemarken.

Over Bilderberg
Onze hotels bevinden zich op schitterende locaties door heel Nederland en in Duitsland. Midden in het hart van bruisende steden en verscholen in de natuur met volop rust en ruimte. Waar we u ook mogen verwelkomen, u kunt rekenen op een unieke ervaring. 

HYGGE ARRANGEMENT

Geniet van een overnachting inclusief ontbijt in één van de 11 knusse hotels. Ontspan volledig op de luxe hotelkamers met een Rituals verwenpakket en ontdek de omgeving met een winterse wandelroute. Kies uit Veluwe, Limburg of een bruisende stad.

  • 1x Overnachting met ontbijt
  • Winter wandelroute en Rituals verwenpakket
  • 10% voordeel voucher vrij te besteden in restaurant of bar
  • En meer

BOEK NU

Kies uw hotel