Wild recept
Wildzwijn Balkenbrij à la Steve Sykes
Chef-kok Bilderberg Hotel De Keizerskroon
Balkenbrij is een echte Hollandse klassieker. Van origine een Oudhollands gerecht, speciaal geserveerd in de sfeervolle wintermaanden. Traditioneel gemaakt van het varken met boekweitmeel en rommelkruid. Chef-kok van Bilderberg Hotel De Keizerskroon, Steve Sykes, geeft een meer vorstelijke twist aan dit klassieke gerecht! Dit doet hij door het varken te vervangen voor wildzwijn uit Kroondomein Het Loo. De Keizerskroon serveert deze wildzwijnbalkenbrij het liefst samen met een mooi stuk gebraden wildzwijn. Op deze manier wordt een typisch boerengerecht een ware Koningsmaaltijd. Maak het gerecht ook thuis!
Ingrediënten Veluwse wildzwijnbalkenbrij verrijkt met pompoen en cranberry’s:
- 500 gram wildzwijnpoulet in blokjes van 2 cm x 2cm
- 500 gram gerookt buikspek in blokjes van 2 cm x 2cm
- 1 liter sterke wildfond
- 500 gram boekweitmeel
- 2 gemalen kruidnagels
- 2 laurierbladen
- 2 gemalen jeneverbessen
- 5 gram rommelkruid
- Naar smaak vers gemalen zwarte peper
- 100 gram fijn gekookte pompoenblokjes
- 200 gram cranberry’s
Bereiding:
- Doe het wildzwijn gerookte buikspek in een grote pan.
- Voeg kruiden en wildfond toe en zachtjes gaar stoven tot het vlees lekker mals is.
- Gebruik wat van het afgekoelde wildfond om het boekweitmeel aan te mengen tot een dikke pap.
- Al roerend de pap van boekweitmeel mengen met het warme stoofvlees tot een dik deeg.
- Voeg de pompoen en de cranberry’s toe en zachtjes roeren.
- Controleer de smaak en eventueel verder op smaak brengen.
- Stort het mengsel in een met bakpapier bekleed blik.
- Afdekken en nog ½ uur garen in de oven op 120 graden
- Af laten koelen en bewaren voor gebruik
- Om te serveren, plakjes van 1 cm dikte gebruiken en krokant bakken
- Serveren met gebraden wildzwijn of lekker met boerenbrood
Eet smakelijk!