Proef de Apeldoornse geschiedenis met Salvé Bier

De Keizerskroon was een geliefde herberg waar men na een lange reis werd gelaafd met een goed glas bier, gebrouwen in de achtertuin van de herberg door de huisbrouwerij van Het (Oude) LOO. Nu herhaalt de geschiedenis zich en wordt er weer bier gebrouwen om onze gasten te voorzien in een goed glas bier uit Apeldoorn.

Deel deze pagina

Tijdens het onderzoek door de historicus van Evert De Jonge werd ons vermoeden bevestigd. Langer gingen de verhalen in de rondte dat er op ons terrein een bierbrouwerij had gestaan. Het brouwen is gestart in de late middeleeuwen, eerst nabij kasteel het Oude Loo en later, wegens uitbreidingsplannen, naar het stuk land achter Hotel De Keizerskroon.

Frans van de Laak,

General Manager bij Bilderberg Hotel de Keizerskroon

'Tijdens mijn introductie hoorde ik dat op het terrein van het hotel mogelijk een brouwerij zou hebben gestaan. Als zoon van een kastelein sloeg ik daar direct op aan. Daar moest ik meer van weten!'

None
Tekening van Herberg De Keizerskroon, uit 1726
Kasteel het Oude Loo, uit circa 1900

Maak kennis met onze bieren

DE BEBOETE BUUR 
De Beboete Buur is een fris blond bier met 5% alcohol met een prettig bittertje van de Epense hopbellen.

De naam komt uit de historische documenten die we hebben gevonden: In 1530 werden op Paleis Het Loo door de lokale buur(t)mannen van het Markengenootschap Apeldoorn Noord gemeenschappelijke bepalingen vastgelegd over het gebruik van de bossen, velden, wateren en akkers. Afgesproken werd ook dat overtredingen op deze bepalingen met elkaar afgerekend moesten worden op de jaarlijkse marktdag en wel met ‘een ton bier’. Het goede nieuws; de beboete buur (waarmee de overtreder werd bedoeld) mocht zelf ook meedrinken van z’n eigen bier!

DE VETTE HAMEL
De Vette Hamel is een donker Dubbel Bier met 8% alcohol waarin tonen van chocolade en koffie een heerlijke volle smaak geven. Een bier om rustig van te genieten.

Het verhaal van dit bier is als volgt: Nieuwe buur(t)leden van het bovengenoemde buurtgenootschap Apeldoorn Noord konden zich inkopen in het Markengenootschap door het leveren van een ton bier èn een vette hamel, waarmee een vetgemest schaap werd bedoeld. De meeste leden van dit genootschap hadden dus hun schaapjes op het droge!

“Dat het bier SALVÉ moest gaan heten was snel duidelijk; SALVÉ staat voor ‘gegroet’ en ‘welkom’. Het staat voor de gastvrijheid die wij al eeuwenlang uitstralen, vereeuwigd in een prachtig mozaïek dat te bewonderen is in de hotellobby.”

Hier proeft u Salvé Bier

Hotel De Keizerskroon

Sfeervol hotel direct naast Paleis Het Loo in Apeldoorn op de Veluwe. Sfeervolle lounge, bar en restaurant. Geniet van lokale gerechten of ontspan in het zwembad.

Vanaf
€120,00
op basis van 2 personen

Meer informatie