Proef de Apeldoornse geschiedenis met Salvé Bier

De Keizerskroon was een geliefde herberg waar men na een lange reis werd gelaafd met een goed glas bier, gebrouwen in de achtertuin van de herberg door de huisbrouwerij van Het (Oude) LOO. Nu herhaalt de geschiedenis zich en wordt er weer bier gebrouwen om onze gasten te voorzien in een goed glas bier uit Apeldoorn.

Deel deze pagina

Tijdens het onderzoek door de historicus van Evert De Jonge werd ons vermoeden bevestigd. Langer gingen de verhalen in de rondte dat er op ons terrein een bierbrouwerij had gestaan. Het brouwen is gestart in de late middeleeuwen, eerst nabij kasteel het Oude Loo en later, wegens uitbreidingsplannen, naar het stuk land achter Hotel De Keizerskroon.

'' Tijdens mijn introductie hoorde ik dat op het terrein van het hotel mogelijk een brouwerij zou hebben gestaan. Als zoon van een kastelein sloeg ik daar direct op aan. Daar moest ik meer van weten! ''

Frans van de LaakGeneral Manager

             Bilderberg Hotel De Keizerskroon - General Manager - Frans van de Laak - Portret 228x270px

DE GESCHIEDENIS

Paleis Het Loo, de herberg, de brouwerij en haar bieren

Apeldoorn is gelegen tussen de heuvels en was daarmee gevestigd op een belangrijke handelsroute. Met de bouw van Paleis Het Loo in 1685 groeide Apeldoorn snel en ontstonden er nieuwe kansen voor de horeca. Paleis Het Loo is al ruim 425 jaar een koninklijke plek waar de mens van voedsel en drank voorzien worden en waar onderdak geboden wordt. Zo werd er in Paleis Het Loo bier geschonken dat gebrouwen werd op de grond van het Paleis.

Het bier werd gebrouwen in een herberg, de plek waar het huidige Hotel De Keizerskroon staat. Toen er vanwege uitbreiding geen plek meer was voor de brouwerij, verplaatste deze zich naar een plek achter de herberg. Hier kwamen twee zaken samen; een onderneming voor het bereiden van een geliefde drank en een onderneming voor het laven en huisvesten van reizigers en leveranciers.

Tekening van Herberg De Keizerskroon, uit 1726
Tekening van Herberg De Keizerskroon, anno 1845
“Niemand minder dan Peter de Grote, tsaar van Rusland, logeerde in de herberg die vanaf dat moment De Keizerskroon zou worden genoemd. Een naam was geboren, de faam zou volgen.”

Het recept van het bier dat werd geschonken in Paleis Het Loo en de herberg is teruggevonden. Dit recept is gebruikt om twee soorten bieren te brouwen die exclusief geschonken worden in Hotel De Keizerskroon, de oude plek van de brouwerij; Salvé bieren ‘De Beboete Buur’ en ‘De Vette Hamel’.

Maak kennis met onze bieren

DE BEBOETE BUUR 
De Beboete Buur is een fris blond bier met 5% alcohol met een prettig bittertje van de Epense hopbellen.

De naam komt uit de historische documenten die we hebben gevonden: in 1530 werd op Paleis Het Loo door de lokale buur(t)mannen van het Markengenootschap Apeldoorn Noord gemeenschappelijke bepalingen vastgelegd over het gebruik van de bossen, velden, wateren en akkers. Afgesproken werd ook dat overtredingen op deze bepalingen met elkaar afgerekend moesten worden op de jaarlijkse marktdag en wel met ‘een ton bier’. Het goede nieuws; de beboete buur (waarmee de overtreder werd bedoeld) mocht zelf ook meedrinken van z’n eigen bier!

DE VETTE HAMEL
De Vette Hamel is een donker Dubbel Bier met 8% alcohol waarin tonen van chocolade en koffie een heerlijke volle smaak geven. Een bier om rustig van te genieten.

Het verhaal van dit bier is als volgt: Nieuwe buur(t)leden van het bovengenoemde buurtgenootschap Apeldoorn Noord konden zich inkopen in het Markengenootschap door het leveren van een ton bier èn een vette hamel, waarmee een vetgemest schaap werd bedoeld. De meeste leden van dit genootschap hadden dus hun schaapjes op het droge!

“Dat het bier SALVÉ moest gaan heten was snel duidelijk; SALVÉ staat voor ‘gegroet’ en ‘welkom’. Het staat voor de gastvrijheid die wij al eeuwenlang uitstralen, vereeuwigd in een prachtig mozaïek dat te bewonderen is in de hotellobby.”

Hier proeft u Salvé Bier

Hotel De Keizerskroon

Een verblijf in Hotel De Keizerskroon voelt als thuiskomen. De luxe, gerenoveerde hotelkamers hebben een royale uitstraling en tegelijkertijd een intieme sfeer. In Kingstreet Restaurant staat culinaire gastvrijheid op het menu. Het hotel, pal gelegen naast Paleis Het Loo, beschikt over 95 hotelkamers.

Vanaf
€129,00
op basis van 2 personen

Meer informatie