Mijn #outofoffice: Eduard Schaepman

Voeten in het zand: Tribes CEO Eduard Schaepman vindt rust en inspiratie in Knokke.

Deel deze pagina

Eduard Schaepman is de CEO en oprichter van Tribes: een bedrijf dat flexplekken aanbiedt voor mensen die niet aan een vast kantoor gebonden zijn. Als netwerker en zakenman pur sang heeft hij in zijn eigen leven ook de grote waarde van #outofoffice ontdekt. Tien weken per jaar vertoeft hij bij zijn strandcabine in Knokke. Hij sport, leest en bouwt zandkastelen met zijn kinderen. En daarna? Tijd om te relaxen. ‘Liggend op dat strandbed ontstaan de wildste ideeën.’ Schaepman neemt ons mee naar zijn geliefde plek.

Auteur: Nina Schuyffel | Fotografie: Julie Hrudova

‘”The mind needs to travel to be creative,” zeg ik altijd. Niet voor niets ontstaan de meeste ideeën op vakantie, als je vanaf een afstandje naar het leven kunt kijken. Voor mij geldt hetzelfde. Ik heb geen vaste werkplek, ben altijd onderweg, ontmoet nieuwe mensen en zie nieuwe dingen. Nederland telt 1,2 miljoen digital nomads, wereldwijd zijn dat er 1,7 miljard. De negen-tot-vijfbaan is aan het verdwijnen. Journalisten, marketeers, maar ook advocaten en verzekeraars: zij kunnen hun werk altijd en overal uitvoeren. Vanuit die gedachte heb ik Tribes opgericht.

Eduard Schaepman

Eduard Schaepman , CEO en oprichter van Tribes, vertoeft tien weken per jaar bij zijn strandcabine in Knokke. "Liggend op dat strandbedje ontstaan de wildste ideeën."

Tribes zijn flexwerkplekken voor iedereen die niet aan een vast kantoor gebonden is. We hebben meer dan 25 vestigingen in Nederland, België en Duitsland. Het idee voor Tribes ontstond bij onze strandcabine in Knokke. Liggend op mijn strandbed dacht ik na over de nog 34 nomadische stammen in de wereld. Hoe verhouden zij zich tot de westerse maatschappij? Ik ben onderzoek gaan doen en heb inmiddels 18 van de 34 stammen bezocht. Het blijkt dat wij ontzettend veel van hen kunnen leren. Bij elke locatie van Tribes staan daarom de wijsheden van één stam centraal. 

“Liggend op mijn strandbed dacht ik na over de nog 34 nomadische stammen in de wereld. Hoe verhouden zij zich tot de westerse maatschappij?”

De Masai bijvoorbeeld, uit Oost-Afrika, zijn het gezondste volk ter wereld. Hoe komt dat? Niet omdat ze een veganistisch dieet aanhouden, zoals wij in het westen doen, want ze eten voornamelijk schapen- en geitenvlees. Maar: ze bewegen acht uur per dag, omdat ze constant achter hun kuddes aan lopen. Daardoor hebben ze een extreem laag vetgehalte. Critici zeggen: ze worden niet oud. Dat klopt, maar hun kwaliteit van leven is heel hoog. De Masai zijn bijna nooit ziek en lachen veel. Die levenshouding hebben we doorgevoerd bij Tribes. Er zijn sportprogramma’s die je kunt volgen, personal trainers en andere faciliteiten om zoveel mogelijk te bewegen.

Eduard bij zijn strandcabine in Knokke
Eduard met zijn gezin op het strand in Knokke

Zelf sport ik ook veel. Ik doe aan wielrennen, mountainbiken, kickboksen en zeilen. In Knokke heb ik een eigen catamaran. Als ik na een flinke zeiltocht op het strand kom, ga ik lekker op dat bed liggen, kijk ik uit over de zee en kom ik in een meditatieve staat. Dan ontstaan de wildste ideeën. Zo heb ik daar ook bedacht dat er een fietsclub moet komen voor ondernemers. Want waarom moet je elkaar altijd op een kantoor of in een restaurant ontmoeten, als je ook iets leuks kunt gaan doen? Ik krijg vaak het verzoek om een kopje koffie te drinken. Dan zeg ik altijd: “Daar houd ik niet van, maar ga je mee kickboksen? Dan praten we verder."

“Als ik na een flinke zeiltocht op het strand kom, ga ik lekker op dat bedje liggen, kijk ik uit over de zee en kom ik in een meditatieve staat.”

Naast Tribes heb ik drie consultancybedrijven. Verder ben ik actief bij de Speakers Academy, houd ik zo’n vier keer per maand een lezing en geef ik les. Mijn agenda zit tot september vol. Maar ik heb het niet druk, hoor. Ik ben gewoon goed gepland. “Druk zijn” is iets wat mensen zichzelf aanpraten. Zolang je dingen doet die je leuk vindt en waar je energie van krijgt, is er volgens mij geen probleem. En je moet inspirerende plekken opzoeken, zoals ik doe in Knokke. Mijn vrouw en ik komen er al van jongs af aan. We hebben vijf kinderen, de jongste drie gaan nog steeds mee. De standaardgrap die ik maak als er een boot aankomt: “Kijk jongens, daar is Sinterklaas, die komt jullie wat eerder ophalen dit jaar.” Geen dag in Knokke is hetzelfde en ik ontmoet steeds nieuwe mensen, maar er zijn wel tradities die terugkeren. Zo zijn we altijd druk met zandkastelen bouwen en ruilen onze kinderen met andere kinderen bloemetjes tegen schelpjes. Die routines geven rust.’

Nina Schuyffel is freelance journalist en schrijft onder andere voor de Volkskrant, Folia, Ouders van Nu en NRC Handelsblad.

Nina SchuyffelJournalist

                          ninaschuyffel.jpg

Meer verhalen