Mijn #outofoffice: Dimitri en Diante Roels

Van Schiedam tot aan New York, deze bakker en bakkersvrouw van het Vlaamsch Broodhuys vinden rust in inspiratie

Deel deze pagina

Tussen de molens, aan het water, met uitzicht op de karakteristieke bibliotheek van Schiedam ligt één van de Baker’s Café's van het Vlaamsch Broodhuys. Vanuit het statige pand komt de geur van versgebakken brood je tegemoet. Vol trots laat Diante de winkel zien: ‘Dit pand kochten we destijds van Jan des Bouvrie, het heeft zoveel karakter en sfeer. En dat is ook precies de reden dat ik hier zo graag kom, niet alleen om te werken, maar ook om te ontspannen.’ 

Tekst: Anouk Keurentjes | Fotografie: Vlaamsch Broodhuys

Dat vraagt om uitleg, want kun je wel écht ontspannen op je werk? ‘Wanneer het terras is opgebouwd staat daar, op de boot, onze favoriete tafel. Wanneer we op maandag- en woensdagochtend hebben gesport gaan we direct hierheen om te genieten van een dubbele espresso met de zon op ons gezicht’ vertelt Diante. 
Voor Dimitri ligt dat anders. Eenmaal binnen grapt hij: 'Ik zit niet voor niets met mijn rug naar de zaak toe. Ik hoor en zie alles.' Daarna vervolgt hij: ‘Ik streef altijd naar topkwaliteit. Dat zit hem in het bakken van het beste brood en het creëren van de beste beleving voor onze gasten. Wanneer je dat wil bereiken, zijn details doorslaggevend. Die maken écht het verschil. We zijn super trots op onze winkels, producten en collega’s, maar ik wil die details niet uit het oog verliezen. Dat maakt voor mij ontspannen op het werk uitdagend.’  

 

Midden in het café staat een lange keukentafel die wel iets wegheeft van een Chef’s Table. Bekend terrein voor Dimitri. Voor de start van Vlaamsch Broodhuys werkte hij jaren in de culinaire top van Europa. Ook Diante kent een verleden in de horeca. Ze vinden elkaar in hun tomeloze ambitie. Los van elkaar hadden ze namelijk één droom; wonen en werken in Brussel om daar te leren van de allerbeste. Diante ging aan de slag in het Hilton, Dimitri ging koken in driesterrenrestaurant Comme Chez Soi.

Terugdenkend aan de tijd in Brussel vallen de cultuurverschillen tussen de Nederlanders en de Belgen het meeste op. ‘De cultuur binnen de bedrijven was heel anders dan in Nederland en daar moesten we echt aan wennen. Het was keihard werken om je plek veilig te stellen. Vooral de eerste zes maanden waren daardoor ontzettend zwaar.' blikt Dimitri terug. Maar naast hard werken genoten ze ook ontzettend van het leven in de stad. Één dag in de week maakten ze tijd voor ontspanning. Samen uitgebreid ontbijten en uit eten gaan. ‘Ongeveer al het geld dat we verdienden gaven we uit in restaurants. We genieten zo van lekker eten en van oprechte gastvrijheid.’ vult Diante aan.

Hun dromen reikten verder dan Brussel en het stel vertrok naar Parijs. Ook daar kookte Dimitri op hoog culinair niveau en maakte hij kennis met het zuurdesembrood dat zijn leven zou veranderen. Na de basisschool volgde Dimitri al diverse bakkersopleidingen en later besloot hij zich verder te ontwikkelen in de horeca. Maar daar in Parijs, ging zijn bakkershart weer sneller kloppen. ‘Die structuur en de smaak van het zuurdesembrood dat ik daar proefde, dat was zo anders dan in Nederland. Hoe het brood daar gebakken werd, dat was echt een ambacht.’ In Parijs werd zijn ondernemersdroom duidelijk: Dimitri wil brood bakken zoals topkoks koken.  

Terug in Nederland begint het avontuur dat het Vlaamsch Broodhuys heet. Dimitri begon met het bakken van brood voor de lokale horeca en al snel breidde zijn klantenbestand uit. Diante voegde zich bij hem en in een tijdsbestek van vijf jaar breidt niet alleen het bedrijf zich uit, maar ook het gezin.  
'Die eerste vijf jaar was er geen vakantie bij' vertelt Diante. ‘We waren veel in de bakkerij, maar omdat we samen het bedrijf runnen konden we ook veel bij onze drie kinderen zijn. Dat vraagt om een goede planning. Het feit dat we dagelijks samen konden ontbijten en dineren, waren voor ons waardevolle momenten van rust en samenzijn.’ 

“Het feit dat we dagelijks samen konden ontbijten en dineren, waren voor ons waardevolle momenten van rust en samenzijn”

Rust vinden zij thuis, maar inspiratie zoeken zij over de grens. Maar waar Dimitri tijdens een vakantie de eerste vier dagen vaak ziek doorbracht is dat tijdens een inspiratiereis anders. Sinds de start van het Vlaamsch Broodhuys maken Dimitri en Diante een dergelijke reis naar New York. Nog iedere twee jaar wordt deze stad, door Dimitri bestempeld als het food capitol of the world, bezocht. Niet alleen brengen deze reizen nieuwe inzichten, maar ook ontspanning. ‘Uit een stad als New York halen we zoveel energie. In een week tijd doen we zoveel inspiratie op; we gaan op zoek naar trends bij winkel- en horecaconcepten, bezoeken musea, genieten van kunst en mode. Met 2000 foto’s en drie A4-tjes boordevol inspiratie en ideeën keerden we dan weer terug. We maakten daarmee iedereen bij Vlaamsch Broodhuys helemaal gek.’ zegt hij grijnzend. 

Het jaar 2019 wordt een kantelpunt, een jaar waarin ze samen het leven vieren. Diante vertelt; ‘De zaak was op dat moment stabiel, we hadden een algemeen directeur aangesteld en dat gaf rust en ruimte. Tel daarbij op dat we dat jaar beide vijftig jaar werden en het idee voor een reisjaar was geboren. Maar liefst twaalf keer lieten we dat jaar de zaak achter ons. Het hoogtepunt was onze roadtrip door Amerika. Dit veelzijdige land heeft voor ons de perfecte combinatie van bruisende steden en prachtige natuur. De energie van een stad blijft ons inspireren, maar nu we ouder worden genieten we meer van de rust van de natuur.’ Ook het tijdsverschil draagt bij aan die ontspanning. Lachend vertelt Dimitri; ‘Aan de kust in Californië, met een tijdsverschil van 9 uur, zie je soms problemen in de e-mail voorbijkomen, die dezelfde dag alweer zijn opgelost. Gewoon terwijl wij liggen te slapen!' 

“Wanneer je zo'n enorme passie hebt voor wat je doet, voelt dat bijna niet als werken”

Het fijne aan reizen is om daarna weer opgeladen thuis te komen. Dimitri kan niet wachten om dan weer aan de slag te gaan. 'Na 3 weken ben ik altijd blij dat ik weer mag werken. Het is echt ons levenswerk en ik zou niet zonder kunnen. Wanneer je zo'n enorme passie hebt voor wat je doet, voelt dat bijna niet als werken.'  
 
Eenmaal thuis zorgt Diante ervoor dat er regelmatig momenten van rust worden ingepland. Dimitri vult aan: ‘Hoe gek het ook klinkt, voor ons zit ontspanning in plaatsnemen in een koffiezaak en samen het bedrijf analyseren. Het is wie we zijn, wat we het liefste doen. Diante en ik zien verschillende details en daar ontstaan dan weer nieuwe ideeën uit. En dat zit vaak in kleine dingen. Want voor ons geldt; Every detail is a matter of life and death.’  

Over Vlaamsch Broodhuys

Vlaamsch Broodhuys bakt zoals topkoks koken; met hoogwaardige ingrediënten, culinaire bezieling en jarenlange ervaring. Sinds 1996 bakken Dimitri en Diante, en later hun bakkers, voedzaam en smaakvol zuurdesembrood en patisserie. Met inmiddels 19 vestigingen laten zij Nederland kennismaken met hun smaken. Bij Bilderberg serveren we de broden van het Vlaamsch Broodhuys op het uitgebreide Bilderberg Ontbijtbuffet, tijdens de lunch en het diner.

Meer verhalen